21 miljoen euro nieuwe investeringen in fietssnelwegen

Op 17 juni 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken, Veiligheid

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Economie Philippe Muyters maken geld vrij voor fietssnelwegen, goed voor 21,7 miljoen euro aan nieuwe investeringen. Vlaamse middelen en geld uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) worden gebruikt voor 13 fietssnelwegprojecten. Missing links worden weggewerkt en langverwachte kunstwerken, zoals fietsbruggen of fietstunnels, worden eindelijk gebouwd. “We bieden een concreet alternatief voor de auto en de file”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Vlaanderen is al een fietsland in het weekend, als talloze wielertoeristen de baan op gaan. Tijdens de werkweek zijn we echter nog geen fietsland, want dan gaan we met z’n allen in de file staan. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil Vlamingen verleiden om ook in het woon-school- en het woon-werkverkeer voor de fiets te kiezen: “Ik investeer in vlotte en veilige fietsverbindingen: keiharde argumenten die chauffeurs kunnen bekeren tot de fiets”.

Weyts zet sterk in op fietssnelwegen: hoogwaardige fietsverbindingen in een eigen bedding, die belangrijke woon- en werkkernen verbinden voor fietsers. Fietssnelwegen vermijden zoveel mogelijk conflicten met de auto en zijn dankzij hun veiligheid, snelheid en comfort erg aantrekkelijk voor pendelaars.

De ambitie is om 80 nieuwe fietssnelwegen te realiseren. Nu wordt er geld vrijgemaakt voor de realisatie van 13 fietssnelwegprojecten, met een gezamenlijke waarde van 21,7 miljoen. Het geld komt voor een groot deel (8,2 miljoen euro) uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), beheerd door de diensten van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters. Minister Weyts legt bovenop de EFRO-fondsen met nog eens 5,5 miljoen euro uit zijn bestaande investeringsbudgetten voor de fiets. Andere partners, zoals bijvoorbeeld de provinciale en lokale besturen, leggen de rest bij. Het geld wordt gericht geïnvesteerd in het aanleggen van fietstunnels en fietstunnels en het wegwerken van ‘missing links’. De fietssnelwegen worden zo op cruciale punten uitgebreid en vlotter en veiliger gemaakt. Zo worden er ook in Gent een aantal projecten gerealiseerd, namelijk de fiets- en voetgangerstunnel Dampoort, de fietsbrug Zuiderpoort, de kruising Drongensesteenweg N466 – Ring Gent en de Hamerlandtragel.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is