450.000 euro voor restauratie Gildehuis van de Vrije Schippers in Gent

Op 2 december 2016, over deze onderwerpen: Cultuur & Sport, Stadsontwikkeling

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 454.295 euro toe aan het Havenbedrijf Gent AGH voor de restauratie van het Gildehuis van de Vrije Schippers aan de Graslei in Gent. Een eerste restauratiepremie van ruim 1,4 miljoen euro voor algemene restauratiewerken aan het exterieur is reeds eind 2014 toegekend. Met deze tweede premie zal het interieur worden aangepakt.

“Dit prachtige pand krijgt een passende herbestemming als havenhuis,” aldus minister-president Bourgeois. “Kantoren, vergaderlokalen en ontvangstruimten krijgen er onderdak, waardoor de Gentse haven terugkeert naar de Gentse binnenstad, en zo ook beter bereikbaar is voor het grote publiek.”

Dit schippershuis is een van de oudste en best bewaarde gildehuizen aan de historische haven van Gent, en prijkt sinds 1943 op de lijst van beschermde monumenten.  Het is een van de weinige voorbeelden van Brabantse gotiek. De gilde van de Vrije Schippers kocht het pand in 1530 van de molenaarsgilde; in 1897 werd het gebouw eigendom van de Belgische Staat, om uiteindelijk in 2011 verkocht te worden aan het havenbedrijf Gent.

Met deze tweede restauratiepremie worden interieurwerken uitgevoerd. De vloeren, plafonds, wanden en het houten binnenschrijnwerk worden nu grondig gerestaureerd. Ook de historische, begin twintigste- eeuwse muurschilderingen zijn dringend aan restauratie toe. Er wordt een lift geïnstalleerd met maximaal respect voor de afwerking en inrichting met erfgoedwaarde.

Foto’s van het Gildehuis vindt u op de website Onroerend Erfgoed: https://www.onroerenderfgoed.be/nl/over-ons/voor-de-pers/

Meer technische informatie en foto’s in onze inventaris: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/39444

 

Meer info

Lisa Lust Adj.-woordvoerder minister-president Geert Bourgeois
E-mail: lisa.lust [at] vlaanderen.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is