Aantal Gentse kraakpanden op recordhoogte in 2016 +62% op 4 jaar tijd

Op 13 maart 2017

Het aantal kraakpanden is de voorbije jaren fors gestegen van 98 in 2013 naar 159 op het einde van 2016. Een toename van ruim 62%. Dat blijkt uit cijfers die Gents gemeenteraadslid Isabelle De Clercq (N-VA) opvroeg bij het stadsbestuur.

Isabelle De Clercq: “Uit de cijfers blijkt zonneklaar dat de kraakproblematiek voor dit stadsbestuur, Open VLD incluis, geen enkele prioriteit heeft. In maart 2015 stemde de voltallige meerderheid tégen mijn motie gericht aan de federale regering om de wetgeving inzake kraken te verstrengen. Burgemeester Termont steekt zijn sympathie voor krakers ten andere nooit onder stoelen of banken.”

Het stuitende paars-groene non-beleid heeft ertoe geleid dat kraken nu blijkbaar een reguliere bron van inkomsten van criminelen is. De burgemeester zelf verklaarde dat de veelbesproken krakers in de Holstraat werkende mensen zijn met een inkomen die de woning huren (!) van een 'malafide Slovaak’, die het huis eerst zelf gekraakt heeft. Waarom het Gentse stadsbestuur en de politie dit misdadig circuit van ’inbreker-verhuurders’ niet aanpakt is voor N-VA Gent een compleet raadsel. Al hoeft het misschien niet te verbazen met een burgemeester die vindt dat kraken om economische motieven best ok is.

 

Fractieleider en lijsttrekker Elke Sleurs: “Burgemeester Termont moet alle instrumenten inzetten die hij ter beschikking heeft. Dit niet doen is schuldig verzuim. Het is volstrekt onaanvaardbaar dat mensen die een tijd niet thuis zijn - bijvoorbeeld omwille van vakantie, werk of ziekenhuisverblijf - moeten vaststellen dat hun eigen huis bezet is en dat hun eigen burgemeester pertinent weigert om op te treden. Verschillende specialisten geven aan dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. Wij verwachten van de burgemeester dat hij zijn verantwoordelijk neemt in plaats van afschuift. We rekenen er daarnaast op dat het federale parlement nu snel werkt maakt van een verstrenging van de wetgeving. N-VA is hiervoor al lang vragende partij.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is