Gent economisch dood na circulatieplan

Op 13 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

De resultaten uit de VOKA Mobiliteitsenquête laten weinig aan de verbeelding over: 70% van de respondenten vindt dat het mobiliteitsplan de situatie voor mensen die werken en ondernemen in Gent slechter maakt. Meer nog: 1/3 van de bedrijven overweegt te verhuizen. “Hoeveel duidelijker kan het nog zijn? Wil paars-groen onze stad echt economisch kapot maken?” vraagt Gents N-VA voorzitter Peter Dedecker zich af.

Vandaag stelde VOKA op een persconferentie de resultaten voor van de enquête die zij hield bij Gentse bedrijfsleiders en werknemers. Opvallend: ondanks de expliciete uitnodiging waren geen politici van de meerderheidspartijen aanwezig. De conclusies van VOKA zijn dan ook duidelijk. De overgrote meerderheid van de respondenten vindt dat het mobiliteitsplan de situatie slechter zal maken voor werknemers in het centrum. Zowel inwoners als niet-inwoners zijn het hierover eens. Opvallend: amper 38% is ervan overtuigd dat de situatie voor de bewoners zal verbeteren na invoering van het circulatieplan, terwijl 39% vindt dat ook voor de bewoners de situatie slechter zal worden.

Prioritair vindt men dat de knelpunten en de doorstroming op de R40 moeten verbeteren. Dit terwijl het circulatieplan net extra omleidingen organiseert en meer verkeer over die stadsring stuurt. Dat is inderdaad de problemen erger maken. N-VA Fractieleider Siegfried Bracke is scherp: “Sinds wanneer voeren wij plannen in die de situatie slechter zullen maken? Het college en Filip Watteeuw moeten dringend hun huiswerk opnieuw maken.”

Als een derde van de bedrijfsleiders overweegt omwille van de mobiliteitsproblemen het bedrijf te verhuizen, weg uit het centrum, of zelfs helemaal weg uit Gent, dan moet men toch beseffen hoe laat het is. Wil het stadsbestuur het echt zo ver laten komen, en met het ondoordacht mobiliteitsplan zelf de oorzaak zijn van economische achteruitgang, ten koste van ons allemaal? Willen groenen, socialisten en liberalen dat echt op hun geweten hebben? N-VA zal zich tegen dergelijk plan blijven verzetten.

Een referendum dat het individueel belang overstijgt

Daarom blijft N-VA Gent het initiatief van IntelliGent Mobiel voor een referendum ten volle steunen. De benodigde handtekeningen daarvoor zijn in zicht, het referendum komt er. Het stadsbestuur kan alleen bepalen of het circulatieplan ingevoerd wordt voor of na het referendum. De burger zal zich moeten uitspreken over de vraag of Gent en de Gentenaren beter worden van het circulatieplan. Voor de bedrijven is alvast bewezen dat dat niet zo is. “We vragen de burger expliciet om het individueel belang te overstijgen en ook rekening te houden met het economische belang. Het stadsbestuur doet dat duidelijk niet, wij zijn ervan overtuigd dat de burger dat wel zal doen. We hebben er immers allemaal baat bij,” aldus Peter Dedecker.

Contact

Peter Dedecker, 0486/152320

Siegfried Bracke, 0475/272704

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is