Ouders van zieke kinderen mogen niet financieel gestraft worden

Op 26 mei 2015, over deze onderwerpen: Jeugd (+ onderwijs), Sociale zaken

N-VA wil dat ouders niet langer moeten betalen voor crèche wanneer kind ziek is.

Gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem (N-VA) stelt voor dat in de crèches van de Stad Gent ouders nooit hoeven te betalen voor de afwezigheid van hun kind wegens ziekte.

Vandaag is de regeling nog anders. Elk kind heeft recht op 18 dagen afwezigheid (bij een voltijds opvangplan). Voor deze afwezigheden moeten ouders het normale dagbedrag niet betalen. Elke afwezigheid bovenop dit vaste aantal afwezigheidsdagen moet wél betaald worden, ongeacht de reden van afwezigheid.

Voor de meeste kinderen volstaat het reglementair bepaalde aantal dagen. Maar sommige jonge kinderen zijn geregeld kortere of langere tijd ziek zodat dit aantal dagen niet volstaat. En vanaf de 19de dag afwezigheid dienen deze ouders het dagbedrag dus wél te betalen. Voor de Gentse N-VA is deze regeling noch fair noch sociaal.

Daarom zal de N-VA tijdens de gemeenteraad vanavond voorstellen in het reglement in te schrijven dat ouders nooit hoeven te betalen voor de afwezigheid van hun kind wegens ziekte (bevestigd via een doktersbriefje). Kind & Gezin voorziet ten andere heel expliciet dat kinderopvanginitiatieven deze mogelijkheid kunnen opnemen. 

Sandra Van Renterghem: “Ik hoop dat schepen Decruynaere op dit voorstel ingaat. Zij heeft de ambitie om van Gent de meest kindvriendelijke stad van Vlaanderen te maken. Dit voorstel sluit daar perfect bij aan. Als stad vragen aan ouders om te betalen voor kinderopvang waarop ze door ziekte van hun kind geen beroep doen, dat kan voor ons niet.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is