Ronny Rysermans (N-VA): “Doven van Gentse openbare verlichting moet meteen op de schop”

Op 20 juni 2023
lampje

N-VA-gemeenteraadslid Ronny Rysermans: “Het doven van de Gentse openbare verlichting moet teruggedraaid worden. Mensen voelen zich op straat en in het verkeer een stuk minder veilig. Daar moeten we als politici onze conclusies uit trekken. Bovendien zijn de energieprijzen stevig gedaald. Er is geen enkele reden meer om het doof-plan nog te behouden. Daarnaast moet het stadsbestuur sneller en meer investeren in de ‘verledding’ van onze straatlampen: dat is een pak goedkoper in verbruik en je kan ze veel gerichter aansturen. In de komende gemeenteraad leg ik een voorstel over deze twee punten ter stemming voor.”

Rysermans: “Al tijdens de gemeenteraad van februari 2023 stelde onze fractie vragen over het evalueren en bijsturen van de maatregel om een aantal nachten per week de openbare verlichting te doven on onze Gentse wijken en deelgemeenten. De energieprijzen evolueerden toen immers alweer in gunstige richting. Sindsdien is de situatie alleen maar verder verbeterd.”

Rysermans: “De afgelopen weken zijn er ook steeds meer signalen dat burgers zich door het doven van de openbare verlichting onveilig voelen op straat. Dat gaat dan zowel over verkeersveiligheid als over het onaangename gevoel om alleen door donkere straten te moeten fietsen of stappen. Een online-petitie wist op korte tijd meer dan 4000 mensen te bereiken. Dat zegt toch echt wel iets.”  

Rysermans: “Daarom stellen we met de N-VA voor om het doven van de openbare verlichting ongedaan te maken, zoals andere lokale besturen elders ook al gedaan hebben. Tegelijk willen we sneller werk maken van de ‘verledding’ van onze straatlampen: we scoren met 22,2% LED-lampen een pak onder het gemiddelde van 34%. Dat komt omdat deze meerderheid (OpenVLD, Vooruit, Groen, CD&V) er ook maar 270.000 euro per jaar in wilde investeren.”

Rysermans: “En dat is absoluut een gemiste kans. Want LED-lampen zijn niet alleen veel goedkoper qua verbruik, je kan ook heel gericht – per lichtpunt – beslissen waar extra, minder/gedimd of eventueel geen licht nodig is. Zo kan je voor elke straat en wijk een licht-veiligheidsplan opmaken, precies op maat van de buurt. Daarin investeren is goed besteed geld.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is