Slakkengang voor ‘verledding’ Gentse openbare verlichting. Ronny Rysermans (N-VA): “We moeten hier dringend meer in investeren: voor de veiligheid op straat en voor het milieu. Anders tegen 2030 nog altijd maar 33% LED-lampen”

Op 16 juni 2023
lampje

Gent scoort slecht qua ‘verledding’ (= de vervanging van straatlampen door LED-lampen). Vandaag bestaat nog maar 22,2% van de openbare verlichting uit LED-lampen. Zonder extra maatregelen zal dat tegen 2023 nog altijd maar 33% zijn. N-VA-gemeenteraadslid Ronny Rysermans: “Gewone lampen verbruiken tot het dubbele en meer. Door de hoge energieprijzen van afgelopen herfst en de benarde situatie van de stadskas heeft het stadsbestuur (OpenVLD, Vooruit, Groen, CD&V) de openbare verlichting daarom ’s nachts laten doven. Met N-VA willen we dringend meer investeren in  budgetvriendelijke LED-lampen: zo kan het licht ’s nachts aanblijven op straat waar nodig en het is ook goed voor het milieu.”  

Uit recent opgevraagde cijfers blijkt dat Gent slecht scoort op vlak van ‘verledding’. Op dit moment zijn slechts 6.899 op de 31.011 armaturen of lichtpunten al LED-lampen  – dat is zo’n 22%. Het gemiddelde in het werkingsgebied van Imewo is 34%.

Rysermans: “Die achterstand dreigt alleen maar te vergroten.  Het stadsbestuur investeert per jaar amper 270.000 euro in de ‘verledding’ van onze openbare verlichting. Eén vervanging kost ongeveer 666 euro, dus in 2023-2030 kan men zo 3.240 lampen vervangen of 405 per jaar. Samen met wat we al hebben zijn er dat dan 10.139 – nog altijd maar 33%.”

LED-lampen zijn een pak zuiniger in verbruik dan andere lampen. Het gemiddelde vermogen van een LED-lamp is 54W, terwijl de momenteel meest gebruikte Gentse straatlampen rond het dubbele zitten (103W tot 128W). Daarmee zijn LED-lampen niet alleen een pak goedkoper qua verbruik, maar ook een stuk duurzamer.

Rysermans: “Fluvius heeft een aanbod voor lokale besturen om snel te ‘verledden’ in ruil voor een deel van het jaarlijkse dividend dat het stadsbestuur ontvangt. Voor Gent zou het gaan om 885.917 euro in 2023 tot 1,7 miljoen euro in 2030. Maar het Gentse stadsbestuur is hier niet op ingegaan: burgermeester Mathias De Clercq (OpenVLD) geeft het geld liever aan o.a. opvangprojecten voor niet-landgenoten die miljoenen kosten.”

Nog een probleem met de Gentse ‘verledding’ is dat van de bestaande 6.899 LED-lampen er maar 1964 interactief of individueel regelbaar zijn. De rest van de straatverlichting is sowieso al niet apart regelbaar.

Rysermans: “Ook dit is jammer, want met interactieve LED-lampen kan je de openbare verlichting ’s nachts natuurlijk veel beter sturen: je kan voor elke straat of plek bepalen of er extra, minder of eventueel geen licht nodig is. En wanneer de noden veranderen, pas je de lichtregeling in een wip aan. Dat is nu nauwelijks mogelijk in Gent. Ik pleit er voor om ook hier veel meer op in te zetten.”

Rysermans besluit: “Met het door Fluvius voorgestelde deel van het Imewo-dividend zouden we in de periode 2024-2030 alle 14.376 natrium-hoge-druk lampen (103W) kunnen vervangen en al 604 metaal-halogeen-hoge-druk-lampen (128W) – samen 14.980 stuks. In totaal komen we dan al aan 71% LED-lampen. Daardoor zouden we in de meeste Gentse straten en wijken het licht zo kunnen regelen dat iedereen zich terug veilig voelt. Daar willen we met N-VA voor gaan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is