1,1 miljoen euro voor de restauratie van de Oude Abdij in Drongen

Op 30 maart 2017, over deze onderwerpen: Cultuur & Sport, Stadsontwikkeling, Toerisme & evenementen

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.118.426,24 euro toe voor de restauratie van de Oude Abdij in Drongen.

De Oude Abdij van Drongen ligt aan de Leie en vormt samen met de parochiekerk en het rechthoekige dorpsplein de karakteristieke pittoreske dorpskern van Drongen. De abdij is sinds 1998 beschermd als monument.

De Oude Abdij bevat waardevolle interieurs, waaronder de neogotische kapel. Zij is uitzonderlijk rijkversierd met glas-in-loodramen en muurschilderingen. De bijhorende uitgestrekte kloostertuin is geïnspireerd op de Engelse landschapstuin, met uitgestrekte beboomde grasvelden en verschillende diverse wandelpaden.

Vandaag is de Oude Abdij een bezinnings- en conferentiecentrum. Het complex heeft woongelegenheden voor een twintigtal paters en er worden kantoren verhuurd. De neogotische kapel is bij uitstek geschikt voor lezingen en kleine concerten. Jaarlijks ontvangt de abdij zo’n 30.000 genodigden.

Sinds 2004 zijn verschillende vleugels van de oude abdij gerestaureerd, zowel aan de binnen- als de buitenkant. De vernieuwde gebouwen werden in 2010 feestelijk ingehuldigd. Nu zijn de daken, gevels en het interieur van de overige vleugels van het Jezuïetenhuis aan de beurt.

Achtergrondinformatie

Het ontstaan van de abdij is onduidelijk. Zeker is wel dat er in de loop van de twaalfde eeuw een volledig zelfstandige en volwaardige Norbertijnenabdij was uitgebouwd in Drongen. In 1566 richtten beeldenstormers grote schade aan. Bijna honderd jaar later werd de eerste steen van een nieuwe abdij gelegd. In 1804, tijdens de eerste industriële revolutie, bracht Lieven Bauwens zijn tweede katoenspinnerij naar deze abdij. De weefgetouwen stonden in de huidige pandgangen. De fabriek sloot in 1811 en de abdij is in 1836 verkocht aan de Jezuïeten die er hun noviciaat vestigden.

 

Meer technische informatie:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/26315

Foto’s:

https://www.onroerenderfgoed.be/nl/over-ons/voor-de-pers/
Foto’s: © Agentschap Onroerend Erfgoed

 

Meer informatie

Lisa Lust

(Adjunct-woordvoerder)

lisa.lust [at] vlaanderen.be

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is