1,3 miljoen euro voor restauratie Begijnhof OLV ter Hoye in Gent

Op 26 december 2013

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.298.125,43 euro toe voor de restauratie van het convent 201 en drie woningen in het O.-L.-Vrouw ter Hoye Begijnhof, ook wel Klein Begijnhof genoemd, in Gent.  Het Begijnhof is sinds 1963 beschermd als monument en als landschap. Het prijkt bovendien sinds 1998 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Het Klein Begijnhof is een volledig omsloten, typisch stadsbegijnhof tussen de Nederschelde, de Lange Violettestraat en het klooster van Nieuwenbos. De begijnhofwoningen die nu gerestaureerd zullen worden dateren voornamelijk uit de 17de en de 19de eeuw. Hoewel ze in de 19de en 20ste eeuw aangepast werden aan de nodige comforteisen, zijn nog heel wat oorspronkelijke 17de-eeuwse elementen zoals trappen, deuren, vloeren, schouwen,.. bewaard gebleven.

In dit restauratieproject komen fases 5C en 5D aan bod: de restauratie van het convent 201 en 3 woningen. In vorige restauratiefasen zijn reeds 2 conventen, de Godelievekapel en meer dan 50 woningen gerestaureerd.

Het convent 201 dat nu aan restauratie toe is, werd tijdens de 20ste eeuw ingericht als schoolinternaat, met heel wat wijzigingen en verminkingen aan het originele gebouw tot gevolg. Momenteel bevindt het gebouw zich in bijzonder slechte staat: veel delen zijn niet meer toegankelijk en bevinden zich zelfs in ruïneuze toestand. Na de restauratie krijgt het convent een passende herbestemming: 14 appartementen zullen erin worden ondergebracht.

De restauratie omvat onder meer vernieuwing van de dakbedekking, herstel en aanvulling van de dakconstructie, herstel en vervanging van het bakstenen metselwerk en de natuurstenen onderdelen, vernieuwing van de riolering, herstel en/of vernieuwing van het buitenschrijnwerk, vernieuwing van de binnenbepleistering, herstel van pleisterplafonds, herstel schouwen, herstel en/of vernieuwing bevloering, herstel van trappen en binnenschrijnwerk, schilderwerken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is