Aanmelding secundaire scholen Gent Anneleen Van Bossuyt: “Regels niet voor iedereen gelijk?”

Op 20 mei 2020, over deze onderwerpen: Jeugd (+ onderwijs)

Afgelopen vrijdag 15 mei kregen Gentse ouders bericht in welke secundaire school er komend jaar plaats is voor hun zoon of dochter. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Ik verneem uit goede bron dat de regels niet voor iedereen dezelfde waren. Er is sprake van onregelmatigheden. Ik til hier bijzonder zwaar aan.”

In Gent wordt sinds enkele jaren gewerkt met een centraal aanmeldingssysteem voor alle Gentse secundaire scholen. Ook een aantal middelbare scholen uit de randgemeenten doen mee. Ouders kunnen de scho(o)l(en) van hun keuze doorgeven. Een computersysteem wijst de leerlingen dan toe aan de verschillende scholen op basis van het aantal beschikbare plaatsen.

Van Bossuyt: “De aanmeldingsperiode liep dit jaar van 23 maart tot 22 april. Door de coronacrisis werd ze nog eens verlengd tot 8 mei. Na die datum aanmelden was niet mogelijk voor ouders. Wie nog niet aangemeld was moest wachten tot 16 mei om zijn of haar kind in te schrijven en hopen dat er nog een vrije plaats was. Maar ik verneem nu dat de deadline van 8 mei blijkbaar niet voor iedereen gold.”

“Er zouden nog een aantal leerlingen aangemeld zijn na de strikte deadline van 8 mei”, legt Van Bossuyt uit. “Ik vind dit absoluut niet kunnen. De regels zijn er voor iedereen. Dit ruikt sterk naar voorkeursbehandeling. Waarom kan het ene kind wel nog aangemeld worden na de deadline en het andere niet? Dit ondermijnt het vertrouwen van ouders en scholen in het centraal aanmeldingssysteem.”

Van Bossuyt besluit: “Ik zal de schepen hierover interpelleren. Waarom heeft ze dit toegelaten? Hoe kan ze dit verantwoorden? Ook dat de schepen hierover geen open kaart heeft gespeeld is ongehoord. Dit gaat in tegen de deontologie die de Gentenaars van een schepen mogen verwachten. Wie de regels breekt, mag er niet ongezien mee wegkomen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is