Agressie-incidenten Blaarmeersen, Gent-Sint-Pieters en Muide: Kunnen we a.u.b. een fijne zomer krijgen?

Op 23 mei 2022
Zomerbloemen

Komende zomer kan alles terug: de Gentse Feesten, de Patersholfeesten, de braderijen, de stadskermissen en buurtfeesten. Genieten ook van onze parken, groenpolen en recreatieplekken. Hopelijk zit het weer een beetje mee.

Maar vooral: hopelijk kunnen we er allemaal – kinderen en jongeren, gezinnen, ouderen – echt zorgeloos van genieten. De afgelopen dagen ging het echter al twee keer goed fout. Op woensdag 18 mei vandaliseerden ‘Franstalige jongeren’ – aldus de schepen van sport – een bus van De Lijn aan de Blaarmeersen. Op zaterdag 21 mei belaagden Brusselse jongeren – op weg naar de Blaarmeersen – een vrouwelijke buschauffeur aan het St-Pietersstation. Beide keren moest de politie tussenbeide komen.  

Dit is niet normaal. Vanaf het kwik stijgt, beginnen de problemen. Het stadsbestuur trekt weinig lessen uit de vorige zomers. De vorige twee zomers waren er letterlijk honderden officiële geregistreerde incidenten aan de Blaarmeersen en tientallen politie-interventies. Nog eens zo’n zomer is voor de N-VA geen optie: tijd voor nultolerantie voor amokmakers.

Klachten over agressie komen ook uit de Gentse wijken. Patsers maken bijvoorbeeld Muide-Meulestede al jaren onveilig. Mensen worden er op klaarlichte dag door gewelddadige chauffeurs – al dan niet onder invloed van alcohol of drugs – in elkaar geslagen. De buurtbewoners zijn het beu. Ondanks de nieuwe mogelijkheid – waar we met de N-VA voor gepleit hadden – om ‘patserbakken’ meteen in beslag te nemen, geraakt de situatie niet opgelost.

Dan kan er maar één conclusie zijn: het ontbreekt de – met haken en ogen aan elkaar hangende – ploeg van OpenVLD-burgemeester Mathias De Clercq aan politieke wil. Dat is erg: de veiligheid van haar burgers verzekeren, is een kerntaak van de overheid. Wanneer ik dan hoor dat zelfs de politie in het vizier komt bij de besparingsoefening die het stadsbestuur moet ondernemen, hou ik mijn hart vast.  

Met N-VA kiezen we voor een kordaat veiligheidsbeleid. Met voldoende mensen en met efficiënte middelen zoals camera’s en bodycams die in andere steden hun nut al lang bewezen hebben. Met participatie door bewoners ook via buurtinformatienetwerken (BIN). Tegen wie de boel verziekt moet zonder complexen opgetreden worden.

 

Met Gentse groeten,

Anneleen Van Bossuyt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is