Alweer miljoenenput in Gentse stadskas. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Geen nieuwe belasting- of retributieverhogingen voor de Gentenaars, stadsbestuur moet zelf tering naar de nering zetten”

Op 24 april 2023, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

Vandaag raakte via de pers bekend dat het stadsbestuur alweer voor een serieuze financiële oefening staat. Volgens de recentste cijfers is er zonder bijsturing een put van 8 miljoen euro. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Nochtans evolueerden de energieprijzen en de algemene inflatie de voorbije maanden in gunstige zin. Bedroeg die laatste in 2022 nog 9,59%, dan zou ze in 2023 dalen naar 4,2%. Toch is de voorziene buffer van 10 miljoen euro alweer opgesoupeerd en is er dus een nieuw tekort van 8 miljoen. Voor ons is het duidelijk: we vragen uitdrukkelijk dat burgemeester De Clercq (OpenVLD) niet opnieuw naar hogere belastingen en hogere retributies grijpt om de rekening te doen kloppen. De Gentse burgers en ondernemers hebben al ruim genoeg bijgedragen. Structureel besparen aan uitgavenzijde is de boodschap.”

Van Bossuyt: “Dat de stadskas amper vier maanden na de begrotingswijziging van december nu al terug in de problemen zit, geeft klaar en duidelijk aan dat er een structureel probleem is met de Gentse financiën. In geen enkele andere centrumstad is het om de paar maanden crisis en paniek. Dat is geen behoorlijk bestuur meer.”

Van Bossuyt: “Het personeelsbestand weegt zwaar op de uitgaven. Daarnaast deelt het stadsbestuur bijzonder gul – of spilzuchtig – subsidies uit, waar niemand overigens nog echt zicht op heeft want de door ons voorgestelde Gentse subsidiedatabank is er nog altijd niet. Bovendien leent het stadsbestuur elk jaar meer om zijn investeringen te kunnen betalen, met als resultaat een schuldenberg van 1,19 miljard euro tegen 2025.”

Van Bossuyt: “Dat alles maakt dat Gent in alle jaren van zijn meerjarenplan een negatieve gecorrigeerde autofinancieringsmarge (AFM) heeft. Dat is misschien eventjes technisch, maar een gecorrigeerde AFM onder nul betekent dat het onzeker is of je als lokale bestuur je financiële engagementen nog wel kan nakomen.”

Van Bossuyt: “De begrotingsbeslissingen van september en december vorig jaar zorgen ervoor dat het stadsbestuur elk jaar 31 miljoen euro aan extra inkomsten int uit hogere belastingen (24 miljoen euro, via de Opcentiemen op de Onroerende Voorheffing) en retributies (7 miljoen euro). Jaarlijks moeten de Gentse ondernemers ook 1,5 miljoen euro extra ophoesten aan bedrijfsbelastingen.”

Van Bossuyt: “Het is tijd dat Mathias De Clercq de structurele financiële problemen eindelijk onder ogen ziet. Dit stadsbestuur moet de tering naar de nering zetten en focussen op het aanpakken van de uitgavenzijde op structurele wijze. Burgers of ondernemers nu nog eens meer laten betalen is echt wel uit den boze. Met de N-VA hebben we hoogdringend een voorstel in die zin ingediend voor de gemeenteraad van vanavond.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is