Anneleen Van Bossuyt (N-VA) wil online-registratie als orgaandonor

Op 12 april 2019, over deze onderwerpen: Sociale zaken

Fractievoorzitter Anneleen Van Bossuyt: “Orgaantransplantaties redden dagelijks mensenlevens. Ik wil het daarom mogelijk maken dat Gentenaars zich rechtstreeks online kunnen registreren als orgaandonor. Ik zal daartoe een voorstel indienen op de gemeenteraad van april.”

Van Bossuyt: “In andere steden is het sinds kort mogelijk om zich direct online te registreren als orgaandonor, via eID en online-ondertekening. Op dit moment wordt op de Gentse stadswebsite alleen een downloadbaar formulier aangeboden waarmee mensen hun keuze kunnen laten registreren. Het ingevulde formulier dient nog per post of persoonlijk aan de stad bezorgd te worden.”

Orgaantransplantaties en de ermee gepaard gaande orgaandonaties redden levens. In 2017 vonden in België 1041 transplantaties plaats en 348 overleden mensen doneerden minstens één orgaan. De cijfers vertonen een stijgende tendens en dat is een positieve zaak gezien er meer dan 1200 personen op wachtlijsten voor orgaandonatie staan.

Van Bossuyt licht toe: “Dat relatief veel mensen een orgaan doneren is onder meer het gevolg van het opt-out-principe in onze orgaandonatiewet. In principe is iedereen op het moment van zijn of haar overlijden potentieel een orgaandonor, tenzij de persoon in kwestie zich hiertegen bij leven uitdrukkelijk verzet heeft.”

In de praktijk speelt de visie van de naaste familie nog een belangrijke rol wanneer de overledene zijn of haar wens niet heeft laten registreren. Artsen getuigen dat ook partners of kinderen niet altijd op de hoogte zijn van de wens van de betrokkene. In 15% van de gevallen wordt orgaandonatie door de familie geweigerd. Officiële registratie van de wens om al dan niet orgaandonor te zijn blijft daarom belangrijk: één donor kan tot acht levens redden.

Van Bossuyt besluit: “Online-registratie kan het aantal donors in onze stad flink doen toenemen. Zeker wanneer de stad en haar partners tegelijk investeren in een creatieve sensibiliseringscampagne.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is