Bijzetting urne in nis dichtbij naast familielid? 649 euro (!) a.u.b. - Elke Sleurs (N-VA) vraagt verlaging tarief

Op 18 februari 2019, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Stadsdiensten, Begraafplaatsen

 

Gemeenteraadslid Elke Sleurs (N-VA): “Onlangs wenste een moeder dat haar urne in een nis dicht bij dat van haar overleden kinderen zou staan. Dat kon, er was plaats vrij, maar het stadsbestuur vroeg hiervoor 649 euro. Voor wat toch een zeer begrijpelijke wens is, worden de nabestaanden geconfronteerd met een onredelijk hoge factuur. Ik vraag het stadsbestuur om het reglement aan te passen en het tarief te verlagen. Een voorstel van raadsbesluit daartoe is ingediend voor de komende gemeenteraad.”

“Een urne bijzetten in een columbarium is de eerste tien jaar gratis,” legt raadslid Sleurs uit. “Het is daarbij niet mogelijk om een nis te reserveren. Wie toch een urne wil laten bijzetten op een andere plek dan wat de stedelijke dienst voorstelt, verliest de gratis concessie en moet meteen 649 euro betalen. Concreet stel ik voor om dit bedrag te verminderen tot 156 euro wanneer het gaat om dichte verwanten. Dat is momenteel het tarief om een perceel naast een dicht familielid te reserveren bij een begraving in volle grond.”

Elke Sleurs besluit: “Dit is een sociaal voorstel. Om een urne in een nis naast een overleden partner te plaatsen vraagt het stadsbestuur vier keer meer dan om naast een partner in volle grond begraven te worden. Dat onderscheid is niet te verantwoorden. Niet alleen bemiddelde mensen mogen de kans hebben om een urne aan te vragen naast een dicht familielid. Ik reken erop dat schepen Mieke Van Hecke (CD&V) me hierin zal volgen.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is