Bloedrode Gentse begroting

Op 1 januari 2023, over deze onderwerpen: Beleid & financiën
grafiek

Vorig jaar rond deze tijd waren we halfweg de huidige bestuursperiode. Met N-VA Gent gaven we burgemeester Mathias De Clercq (OpenVLD) en zijn college een kerstrapport. Dat oogde toen al niet bijzonder fraai. Vandaag moeten we vaststellen dat onze stad er jammer genoeg nog minder goed voor staat.

De torenhoge stedelijke schuld blijft verder stijgen en ook andere financiële parameters die de financiële gezondheid van de stad aangeven zijn dieprood. De meerderheidspartijen kunnen geen beslissingen meer nemen: tijdens de voorbije gemeenteraad van december stemden ze een begroting die onvolledig is. Pas eind deze maand (!) zou er duidelijkheid komen over welke investeringen dit stadsbestuur nog denkt te kunnen uitvoeren. Ongezien.

Wat wel zeker is, is dat het stadsbestuur de Gentenaar als melkkoe gebruikt met allerlei extra belastingen en retributies. Wat wel kan blijven stromen, zijn de massale subsidies. Bovendien is de controle op die subsidies onvoldoende. Onder meer de heisa over vzw Masala eerder dit jaar toonde aan dat het stadsbestuur onvoldoende controle heeft over de tientallen miljoenen aan subsidiegeld – uw geld – die elk jaar de deur uit gaan. De controle zit fundamenteel fout: een vzw’tje dat een kleine toelage krijgt van duizend euro moet een uitgebreid financieel jaarverslag voorleggen. Maar op de financiën van organisaties die tienduizenden of (veel) meer ontvangen, heeft de gemeenteraad geen of nauwelijks zicht.

De mantra ‘We besparen niet op cultuur’ van Mathias De Clercq klinkt ronduit hol. Wanneer er bespaard wordt op de politie, op zorg en welzijn, op openbare netheid, op groenbeheer en op zoveel andere zaken, mag er dan vanuit de post cultuur ook geen bijdrage verwacht worden?

Los daarvan is de slogan van de burgemeester ook gewoon onwaar. Zijn de wijkbibliotheken die men wil sluiten geen cultuurplekken? Levert de archeologiedienst – die helemaal wordt uitgekleed – geen belangrijke bijdrage aan de kennis van ons Gentse culturele erfgoed? En welke garantie is er dat er qua investeringen niet zal bespaard worden op culturele infrastructuur?

2023 wordt een belangrijk jaar, want dan komen de verkiezingen van oktober 2024 echt in zicht. Het is nu al duidelijk dat het een slag om de perceptie zal worden. Maar tegenover de droombeelden van dit stadsbestuur blijven we met N-VA graag de cijfers en de feiten plaatsen.

Namens de N-VA-fractie wens ik u van harte een uitstekend begin van het nieuwe jaar!

 

Met Gentse groeten,

Anneleen Van Bossuyt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is