Brokkenpiloten

Op 7 juni 2011

Zo moet het ongeveer gegaan zijn: Een tijdje voor de recente kwalificatiematch België-Turkije besluit men op het stadhuis om het evenement op groot scherm te projecteren op de Kouter. Met een beetje geluk is het mooi weer, dus waarom niet. Kwestie van de stad - en haar stadsbestuur - als dynamische spelers op de kaart te zetten. Kwestie van de Gentenaars gezellig samen te brengen. Op zich geen probleem natuurlijk, integendeel: best sympathiek.

Alleen zijn er ook risico's. Hooligans met een stadionverbod zouden zich wel 'ns aangetrokken kunnen voelen tot de vertoning. Maar dat is geen punt voor het stadsbestuur: de politie moet er maar voor zorgen dat alles veilig verloopt en onder controle blijft. Dat die lokale politie onderbemand is, kon geen probleem zijn. Dat het politiebudget zwaar onder druk staat en dat met name de overuren sterk ingeperkt moeten worden, was blijkbaar evenmin een probleem. Bij de korpsleiding moet men eens goed gevloekt hebben toen men het ideetje van het stadsbestuur vernam.

Maar goed, in overleg met de burgemeester hoopt men op het beste - een gemoedelijk voetbalfestijn - en neemt men de beperkte middelen indachtig minimale veiligheidsmaatregelen. Met het ondertussen welbekende resultaat: de situatie loopt door een stel gepatenteerde relschoppers volledig uit de hand, met enkele tientallen gewonden en tal van vernielingen tot gevolg. Dat de Gentse politie in gelukkiger omstandigheden perfect in staat is om grote evenementen te begeleiden, bewijzen ze nochtans elk jaar tijdens bijvoorbeeld de Gentse Feesten.

Gemeenteraadslid Helga Stevens: “Het voorstel van brokkenpiloot Termont om nu een schadefonds voor vandalisme op te richten, is niet meer dan een poging om de eigen verantwoordelijkheid te ontlopen. De hele vertoning is typisch voor het paarse stadsbestuur. Profileringsdrang laten primeren op doordachte beslissingen. Problemen creëren en ze vervolgens niet meer kunnen oplossen. Dat de daders van het geweld ongestraft dreigen weg te komen, is wraakroepend." 

Dat Gent een bruisende stad moet zijn waar kleine en grote evenementen opgezet worden die mensen samenbrengen, staat buiten kijf. Daar staat N-VA Gent volledig achter. Maar belangrijk hierbij is dat de veiligheid van de bezoekers en deelnemers prioritaire aandacht krijgt. Die veiligheid moet de allereerste bezorgdheid zijn van een verantwoordelijk stadsbestuur.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is