Conferentie over Inburgering: de meerwaarde van een regionale en lokale aanpak

Op 22 november 2010

Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister van Inburgering, organiseert op 25 en 26 november samen met Inburgering Gent een Conferentie over Inburgering en de meerwaarde van een regionale en stedelijke aanpak. Deze conferentie is een Vlaams initiatief in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Integratie gebeurt in de straat, de buurt, de wijk, het dorp, de gemeente, de stad. Daar ontmoeten oude en nieuwe Vlamingen elkaar het meest, daar komen ze het vaakst met elkaar in contact.

Minister Bourgeois: “Het is mijn overtuiging dat de lokale besturen een belangrijke rol kunnen spelen in de integratie van nieuwkomers. In het kader van een hervorming van de bestuurlijke organisatie in Vlaanderen, wil ik onze steden en gemeenten de lokale regierol inzake inburgering en integratie toebedelen.”

Voortbouwend op de ervaringen in verschillende Europese landen, regio’s en steden op het vlak van integratie, wil Vlaams minister Geert Bourgeois het gesprek aangaan over de meerwaarde van een regionale en lokale aanpak van inburgering en integratie.

De conferentie zal beleidsmakers, academici en uitvoerders van het integratiebeleid samenbrengen. Het uitwisselen van ervaringen en goede praktijken op het vlak van integratie en inburgering in regionale en lokale context zullen centraal staan.

Vlaams minister van Inburgering, Geert Bourgeois zal de conferentie openen op 25 november om 13u. Nadien neemt de Burgemeester van Gent, Daniël Termont het woord, gevolg door de Amsterdamse wethouder voor Integratiezaken Andrée van Es.

Ook tal van internationale sprekers als Roger Noël (Departementshoofd, Departement Sociale Integratie, Ministerie van Immigratie en Culturele Gemeenschap, Quebec), Professor Entzinger (Erasmus Universiteit, Rotterdam), Professor Aybek (Universiteit van Siegen, Duitsland), Dirk Gebhardt (Eurocities) en Xavier Alonso (Vertegenwoordiging Generalitat, Catalonië, Spanje) komen gedurende beide conferentiedagen aan bod.

Waar?
Monasterium Poortackere
Oude Houtlei 56, 9000 Gent

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is