Dan toch een bijsturing in het Gentse OCMW

Op 21 januari 2011

De beleidsnota handhavingsbeleid van het Gentse OCMW, die gisteren op de raad kwam, komt in de realiteit neer op een duidelijke bijsturing van de werkwijze rond EU-burgers, weliswaar verbloemd in een algemeen handhavingsbeleid. Het grootste deel van de bijlagen en de concreet uitgewerkte nieuwe procedures handelen immers specifiek over de nieuwe EU-burgers. Het nieuwe beleid wordt in een eerste fase ook enkel voor die doelgroep ingevoerd.

“We stellen dus vast dat onze vraag naar een bijsturing van deze werkwijze niet in dovemansoren is gevallen”, aldus OCMW-raadslid Jeroen Lemaitre. “Het toont bovendien nogmaals duidelijk aan dat het voorbije jaar de controle verre van strikt genoeg was”

N-VA haalde in het verleden reeds aan dat het OCMW van Antwerpen een striktere werkwijze had rond EU-burgers. We stellen nu vast dat deze uitgebreide nota duidelijk een stap is in de richting van de Antwerpse werkwijze. Als we beiden naast elkaar leggen zijn er heel wat overeenkomsten op te merken. Helaas blijven er ook fundamentele verschillen. Waar het OCMW van Antwerpen pas steun verleent vanaf de goedkeuring van verblijfsrecht (bijlage 8) blijft het Gentse OCMW vasthouden aan de aanvraag tot inschrijving (bijlage 19). OCMW-raadslid Jeroen Lemaitre vindt dit een foute beleidsoptie. gezien die huidige situatie in Gent. De bijsturing komt ook rijkelijk laat.

Conclusie: de N-VA fractie vindt het positief dat de werkwijze rond EU-burgers wordt bijgestuurd maar de bijsturing gaat duidelijk niet ver genoeg. Bijgevolg heeft ze zich bij dit punt onthouden.

Wat ons ook opvalt in de nota is de verwijzing naar de werking van het Loket Migratie van de stad Gent. Er wordt eigenlijk met zoveel woorden gezegd dat men daar te vlot de E-kaart aflevert en onvoldoende de voorgelegde bewijsstukken controleert. Toch wel een krasse uitspraak die duidelijk aantoont dat er ook bij de stad heel wat fout loopt. “Onze eerdere conclusie, dat het beleid in Gent er mee voor gezorgd heeft dat we overspoeld worden door nieuw EU-burgers, blijft dus als een paal boven water staan”, besluit raadslid Jeroen Lemaitre.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is