De Regge op haar best: na overleg iets beloven, en dan doodleuk iets anders doen - Peter Dedecker

Op 7 mei 2012

Voldoende ruimte voor inspraak is een essentieel element van goed bestuur. Samen debatteren over lokale projecten en/of problemen scherpt de burgerzin aan, en geeft vorm aan de gemeenschap. Inspraak was zowat één van de hoofdthema's en verzuchtingen op het Kopstukkendebat afgelopen donderdag in de Blandijn, en alle verkiezingsprogramma's maken er een belangrijk punt van. Maar het zijn uiteraard de verkozen politici die de (moeilijke) knopen moeten doorhakken, en zich hiervoor niet mogen wegsteken achter adviseurs of ambtenaren. En hoezeer de inspraak van de burgers absoluut gewenst is, de verkozen politici mogen vooral geen valse verwachtingen creëren. Helaas levert het Gentse stadsbestuur, bij monde van schepen Martine De Regge, daar vandaag het zoveelste voorbeeld van: een (afgesproken en gecommuniceerd) fietspad langs het speelbos van scoutsgroep Ten Berg in Sint-Amandsberg wordt ineens een fietspad dwars door dat speelbos, waardoor dat eigenlijk onbruikbaar wordt.

Unknown Object

Dat er een fietspad zou komen langs de zgn. Gde Groene Banaanroene Banaan (de groenzone langs de sporenbundel van het rangeerstation net ten noorden van de Dampoort), was al langer door het stadsbestuur beloofd. Het zou de Dampoort met Oostakker verbinden, en dat is een goede zaak. De plannen zijn ook besproken met de buurtbewoners en met de scouts die dit speelbos al 40 jaar huren; eerst van de NMBS, en sinds 2006 van de nieuwe eigenaar, de Stad Gent. Een ‘druk’ speelbos trouwens: het plaatselijke scoutslokaal is vrijwel elk weekend verhuurd, wat op zich al wijst op de nood aan dergelijke faciliteiten.

Maar helaas: het stadsbestuur kon blijkbaar niet alle benodigde gronden opkopen van de NMBS, en kiest dan maar voor een alternatief fietspad: zigzag in twee trappen van de hoge berm naar beneden, en dus een flink stuk wegvretend uit dat speelbos…. Geheel en al tegen de afspraken in. De werkzaamheden zijn al begonnen, zonder verwittiging, zonder gesprek vooraf over de gewijzigde plannen.

Het is een mooi voorbeeld van socialistische arrogantie, nu dus in combinatie met groen stilzwijgen…

En dat is nu weer het verschil. Naast inspraak op basis van een open en eerlijke voorstelling van zaken moet er voor ons ook zoiets zijn als uitspraak: wat na de adviesronde is beslist, moet ook uitgevoerd worden. In Gent loopt het op beide vlakken mis.

En dit is geen alleenstaand geval… Schepen De Regge is bezig aan een heus blunderparcours:

  • het Drongenplein, waar bewoners konden kiezen tussen het voorstel van het stadsbestuur of helemaal niets

  • de fietsstraat in de Visserij, waar een eerder engagement teruggedraaid werd na protest van enkellingen

  • de klokkenstoel aan de Stadshal op het Braunplein die er op de maquette helemaal anders uitziet, en waarbij schepen De Regge zelf uit de lucht viel van verbazing toen bleek dat die toch een stuk groter, massiever, lomper, en vooral veel dichter tegen de Sint-Niklaaskerk aangebouwd bleek te zijn
    Klokkenstoel Braunplein Gent

  • het debacle over welke klok er in deze laatste komt: men laat eerst de Beiaardkring een klok maken die dan blijkbaar niet in de toren van het Belfort mag hangen wegens te zwaar, waarna men beslist die klokkenstoel te bouwen zonder overleg met de Beiaardkring die het dan weer niet ziet zitten dat haar nieuwe klok in die klokkenstoel komt te hangen. Van een klokkenspel gesproken!

De Gentenaar serieus nemen, dat doe je op een andere manier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is