Dossier Gentbruggebrug. Gert Robert (N-VA): “Ga met bewoners en handelaars rond de tafel zitten en zoek een gedragen oplossing”

Op 11 januari 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken
Gentbruggebrug 2

Sinds dinsdag 10 januari is er een knip voor autoverkeer van kracht op Gentbruggebrug, de verbindingsweg bij uitstek tussen Gentbrugge en Sint-Amandsberg. De huidige voorlopige knip kadert in werken ter voorbereiding van de invoering van de geplande definitieve knip dit voorjaar.

N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “De knip is echter bijzonder omstreden. De afsluiting van de brug zorgde gisteren en vandaag meteen ook voor heel wat fileleed en verkeerschaos. Met name ook  aan de Dampoort, die nu door autobestuurders als alternatieve weg gebruikt wordt. Maar zoals bekend zijn er daar momenteel ook ingrijpende werken.”

Gert Robert, gemeenteraadslid en Gentbruggenaar: “Uit getuigenissen blijkt dat veel bewoners de knip niet zien zitten. Men vreest dat problemen zich gewoon zullen verplaatsen naar naburige woonstraten. Er bestaat ook twijfel of de voorziene knip de verkeersveiligheid van zwakke weggebruikers wel zal verbeteren. Minder mobiele bewoners voelen zich aangetast in hun verplaatsingsmogelijkheden. Daarnaast blijft de verminderde bereikbaarheid van de naburige ziekenhuiscampus een evident pijnpunt.”

Van Bossuyt: “Ook ondernemers en handelaars in de omgeving zijn geen voorstander van de knip. Ze vrezen een ernstige negatieve impact op hun zaak. Een groep heeft zich daarom verenigd en een juridische procedure bij de Raad van State aangespannen tegen de knip en het wijkcirculatieplan. Recent heeft de Raad van State de zaak ook effectief ontvankelijk verklaard.”

Robert: “Dit nieuwe feit moet voor het stadsbestuur een aanleiding zijn om rond de tafel te gaan zitten met de betrokken partijen om tot een gedragen oplossing voor de hele buurt te komen. Er zijn immers ook andere manieren om de verkeersveiligheid te verbeteren. Eerder werden al voorstellen in die zin gedaan: een aparte brug voor fietsers en voetgangers, een meer verkeersveilige weginrichting van de Gentbruggestraat, enz. Tijdens de komende gemeenteraad zal ik een voorstel in die zin ter stemming voorleggen. Ook om alle partijen te dwingen om finaal kleur te bekennen: steunen ze de geplande knip nu of niet?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is