Een gebrek aan verantwoordelijkheid

Op 21 december 2023, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Veiligheid
geldboom

Ik wil hier graag twee momenten van de voorbije gemeenteraad delen.

Twee markante momenten die illustreren wat het probleem is met dit stadsbestuur.

Eén. Tijdens het begrotingsdebat. Schepen van financiën Rudy Coddens (Vooruit) heeft de oplossing gevonden voor de budgettaire problemen van de stadskas want: ‘Het geld is nooit op. Als er geld wordt uitgegeven, zal er nieuw geld zijn om uit te geven.’

Onze lezing: je kan de stedelijke belastingen altijd gewoon nóg meer verhogen volgens dit stadsbestuur (Open Vld, Vooruit, Groen en CD&V).

De onlangs doorgevoerde verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing (+20%) is dus blijkbaar geen eindpunt. Belangrijk toch om te weten voor de Gentse inwoners en ondernemers die door die verhoging nú al respectievelijk honderden en duizenden euro’s extra moeten ophoesten.

Twee. Het debat over het Interne Audit-rapport naar aanleiding van de dodelijke slachtoffers in Gent tijdens de storm Ciarán. Dat rapport lijst pijnlijk accuraat op wat er allemaal niet goed zit in het Gentse veiligheidsbeleid in geval van noodweer.

Zo stelt het auditrapport (en ik parafraseer): “Er is geen afgewerkt en afgeklopt actieplan in geval van stormweer”. Repliek burgemeester Mathias De Clercq (OpenVLD): “Alles was pico bello in orde”. Auditrapport: “Er moeten duidelijke afspraken komen over hoe de communicatie verloopt met specifieke doelgroepen zoals de speelpleinwerkingen” (waar in november een kind stierf). Burgemeester De Clercq: “Alles is al lang pico bello in orde”.

Wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil?

De financiën op orde houden en inzetten op de veiligheid van de Gentenaars zijn allebei kerntaken van een stadsbestuur. Maar op beide vlakken faalt de huidige meerderheid en probeert men zijn verantwoordelijkheid te ontlopen.

Waar liggen dan wel de prioriteiten volgens het Gents stadsbestuur? Blijkbaar bijvoorbeeld bij een project om bonen te kweken en daar dan brood mee te bakken. Kostprijs: 21.000 euro. Voor de zekerheid: dit is geen grap, maar realiteit in Gent.

Misschien kan de Kerstman alvast een geldboom (pachira aquatica) onder de kerstboom van het college leggen, kwestie van zo de portemonnees van de Gentenaars te sparen. Baat het niet, het schaadt ook niet.

Van harte een zalige Kerst en een goede start van het nieuwe jaar gewenst voor iedereen!

 

Met Gentse groeten,

Anneleen Van Bossuyt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is