Elke Sleurs: “Vrouwen moeten zich overal in onze stad veilig kunnen voelen”

Op 7 oktober 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid

Twee Gentse vrouwen lanceerden onlangs een onlinebevraging naar plaatsen in onze stad waar vrouwen zich op basis van hun persoonlijke ervaringen niet op hun gemak of onveilig voelen. De enquête leverde een lijst op van niet minder dan 40 locaties.

N-VA-gemeenteraadslid Elke Sleurs: “Dit hoge aantal verbaast me niet. We moeten hier veel sterker op inzetten. Eén van de initiatiefneemsters getuigde dat ze op 10 minuten tijd 3 keer het slachtoffer werd van dergelijke intimidatie. Dit kan absoluut niet door de beugel.”

De beide vrouwen koppelden hun bevraging ondertussen aan een straatactie met sensibiliserende krijtboodschappen op de plaatsen in kwestie. Het gaat onder meer om het Zuid, de Korenmarkt, de Langemunt, de Overpoortstraat, de Dampoortstraat en de Vlasmarkt.”

Raadslid Sleurs: “Buiten Gent nemen een aantal steden (Antwerpen, Brussel, Charleroi) deel aan het internationale Safer Cities-project van Plan International. Eén onderdeel omvat het in kaart brengen van de problematiek via een platform waarop meisjes/vrouwen hun ervaringen kunnen delen/aanbrengen op een interactieve kaart. Een ander onderdeel focust om workshops met jongeren die dan ‘champions of change’ worden in de strijd tegen seksuele intimidatie.”

Het nieuwe Zonaal Veiligheidsplan 2020-25 bevestigt ondertussen ook dat er een toename is van het seksueel geweld in de open ruimte en op publiek toegankelijke plaatsen.

Sleurs besluit: “Ik heb aan burgemeester De Clercq voorgesteld dat Gent zou deelnemen aan het Safer Cities-project. Dat zou een stap in de goede richting zijn. Ik ben dan ook blij dat de burgemeester bereid was hier op in te gaan. Ik wil ook alle meisjes en vrouwen oproepen om dit soort feiten te melden, en alle mensen die getuige zijn om dit niet zomaar te laten passeren en de belaagde meisjes en vrouwen actief bij te staan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is