Evaluatie LEZ verschoven naar na de zomer. Ronny Rysermans (N-VA): “Ik vertrouw het ‘open vizier’ van schepen Watteeuw niet”

Op 27 juni 2025, over deze onderwerpen: Leefmilieu & Landbouw, Mobiliteit en openbare werken

De langverwachte evaluatie van de lage emissiezone (LEZ) komt er pas na de zomer van 2025. In het bestuursakkoord staat te lezen dat de LEZ verdwijnt ‘als de meerwaarde niet voldoende kan aangetoond worden’. Maar recente uitspraken van de bevoegde schepen Watteeuw (Groen) gaan nu al in de richting van het behoud van de LEZ.

Onlangs ondervroeg Ronny Rysermans (N-VA) bevoegd schepen Watteeuw (Groen) over de geplande evaluatie van de lage emissiezone. In Frankrijk deed men ook al zo’n evaluatie en die leidde er tot het afschaffen van alle LEZ’s in het hele land. De schepen deelde mee dat de evaluatie van de Gentse LEZ er pas na de zomer komt.

“Met N-VA Gent pleiten we nog steeds voor een afschaffing van de LEZ. Juist omdat al gebleken is dat de impact op de luchtkwaliteit beperkt is. Voordien hadden we hier immers al het mobiliteitsplan dat veel voertuigen uit het stadscentrum gebannen heeft. Daarnaast zorgt de elektrificatie van ons wagenpark ook voor gezondere lucht”, stelt Rysermans.  

Rysermans: “Dat er nog eens geëvalueerd wordt, is voor mij overbodig.  Maar als men dit dan toch doet, dan moet het wel objectief gebeuren. Als ik schepen Watteeuw echter de LEZ opnieuw hoor verdedigen, dan lijkt  zijn conclusie al gemaakt. Dat is niet evalueren met een ‘open vizier’ zoals hij het zelf noemt. Als de Watteeuw van vorige legislatuur ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat er van een open vizier zelden sprake is.”

De evaluatie gaat van start na de zomervakantie, pas na de opmaak van de nieuwe meerjarenbegroting dus. “Het wordt boeiend om te zien of er inkomsten uit de LEZ ingeschreven zullen staan in de meerjarenplanning. Deze brengt namelijk al jaren miljoenen euro’s op voor de stadskas. Ik ben alvast benieuwd hoe men hiermee zal omgaan. Het recente debat met de schepen  voorspelt alvast weinig goeds”, zo besluit Rysermans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is