U bent hier
Extra gemeenteraad over krijtlijnen nieuw financieel meerjarenplan. Anneleen Van Bossuyt: “Dit is een spookbegroting. Een cataloog van verkeerde keuzes en gemiste kansen ook”

Vandaag is er op vraag van de N-VA een extra gemeenteraad over de krijtlijnen van het nieuwe financiële meerjarenplan. Die maakte het Gentse college de voorbije week met mondjesmaat bekend. Fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “De nood om budgettair in te grijpen, is eindelijk doorgedrongen. Dat vragen wij al jaren. Maar ik zie voorlopig geen schokbestendig plan. Ik zie wel een reeks verkeerde keuzes en gemiste kansen. Veel cijfers en andere data ontbreken ook nog. Als puntje bij paaltje komt, is wat vandaag op tafel ligt nog weinig meer dan een spookbegroting.”
Van Bossuyt: “Dit komt niet uit de lucht vallen. De meerderheidspartijen (OpenVLD, Vooruit en Groen) zijn sinds 2013 samen aan de macht, paars sinds 1989. Sinds 2002 was de schepen van financiën de vandaag hiervoor bevoegde schepen, uitgezonderd de voorbije bestuursperiode. De huidige puinhoop is hún exclusieve verantwoordelijkheid. Als N-VA waarschuwen we al jaren voor de steeds verder ontsporende stadskas. Dat werd altijd weggelachen: geld was gratis en zou nooit opgeraken. Maar op een dag barst de bom natuurlijk.”
Van Bossuyt: “De definitie van financiële gezondheid in dit plan stelt mij niet gerust. Men streeft tegen 2031 naar een buffer van amper 2,5% op het budget. Dat is peanuts. Daarmee kan je geen storm doorstaan in het volatiele internationale klimaat van vandaag. En dan zit je meteen weer in een besparingscrisis. Daar bovenop zullen de torenhoge schulden van meer dan één miljard euro niet dalen. Integendeel: de leninglasten slokken zoals pacman nog wat meer middelen op – een echte strop rond de collectieve nek van de Gentenaars.”
Van Bossuyt: “Het stadsbestuur mist ook een pak kansen om pijnloos van koers te veranderen. Verkoop toch gewoon overbodige gebouwen zonder daar nog ellenlange discussies over te voeren. We pleiten ook voor een verkoop van de talrijke OCMW-gronden, zeker die buiten Gent. Daarmee kan je tientallen miljoenen ophalen, waarmee je je schuld afbouwt, waardoor je minder leninglasten betaalt, en waardoor je finaal financiële ruimte schept om beleid te voeren.”
Van Bossuyt: “Besparen op het in vergelijking met andere steden uitgebreide personeelbestand was onvermijdelijk geworden, maar hier worden totaal verkeerde keuzes gemaakt. Twee voorbeelden: 1) De educatieve kinderboerderij Schoolhoeve De Campagne gaat men wegsaneren, maar het Team Mondiale Solidariteit moet amper iets besparen (jaarlijks budget: één miljoen euro). Zijn ‘dekoloniseringsbeleid’ (zie de Pippi Langkous-saga) en Queen Nikkolah-toestanden dan belangrijker? En 2): de opvang voor mensen zonder wettig verblijf in de Blekerijstraat moet geen euro besparen, maar de groendienst verliest een pak personeelsleden, o.a. voor bomenbeheer – en dat na de dodelijke storm Ciarán. Als N-VA zouden we andere keuzes maken.”
Van Bossuyt: “Elke Gentenaar zal dit ook voelen. Alle retributietarieven gaan omhoog met 6,61% bovenop de ‘gewone’ indexering. Gestegen parkeertarieven moeten 10 miljoen euro per jaar opbrengen. Daarnaast gaan ook een aantal belastingen de hoogte in of komen er nieuwe bij, o.a. voor sommige ondernemers/zelfstandigen. En voor de LEZ staan al inkomsten ingeschreven tot 2031. De kans dat die nog verdwijnt, lijkt dus naar nul te zakken.”
Van Bossuyt besluit: “Dit debacle was perfect te vermijden. Met een duurzaam financieel beleid zoals we dat met de N-VA voorstaan, was het nooit zover gekomen. Uiteindelijk is iedereen gebaat bij een robuust budgettair beleid dat haalbaar blijft op lange termijn, zonder van crisis naar crisis te sukkelen. De bomen groeien nu eenmaal niet tot in de hemel. Dat er vandaag boosheid en onbegrip is bij burgers, medewerkers en organisaties kan ik begrijpen. Dit is ook niet goed aangepakt: pas in november/december zal er een volledig becijferd plan zijn. Ondertussen blijft er over veel cruciale zaken grote onduidelijkheid en onzekerheid bestaan (netto personeelsbesparing, subsidies, investeringen, af te stoten stadsgebouwen, enz.), zodat ik dit nu alleen maar een spookbegroting kan noemen.”