Fractievoorzitter Isabelle De Clercq polst naar impact en omvang besparingen bij Politie Gent

Op 25 juni 2013

Op de publieksbanken hadden ongeveer 20 vakbondsleden van VSOA en NSPV plaatsgenomen. Zij bleven rustig luisteren. De oppositiepartijen N-VA, CD&V en Vlaams Belang trokken van leer tegen de besparingsplannen van 2,2 miljoen. Besparingen bij de politie kunnen niet, zo klonk het. Veiligheid is een kerntaak en daarop kun je niet besparen. Isabelle De Clercq (N-VA) wilde weten of de besparing van 13 tot 17 procent ook geldt voor de hele legislatuur.

Burgemeester Daniël Termont schetste de penibele financiële situatie waarin de stad is terechtgekomen. Hij gaf een uitvoerige opsomming van alle financiële tegenslagen. Dat gaat van verhoogde pensioenbijdragen, minder aanvullende personenbelasting, 43 miljoen minder inkomsten door de vrijmaking van de energiemarkt, 11 miljoen toeslag voor Gesco-personeel, het verlies van dividenden van Dexia en 26 miljoen euro verlies door de vrijstelling van de onroerende voorheffing op outillage en bedrijven. Daarnaast moet de stad door de bevolkingsevolutie voor meer kinderopvang, meer onderwijs en meer zorg voor de vergrijzing instaan.

Vakbonden

Hij stelde dat bij het bekendmaken in maart van de bewarende maatregelen voor het stadspersoneel duidelijk was gezegd dat satellietorganisaties als het OCMW en de politie ook moesten besparen. De bevriezing van de aanwervingen bij de politie ligt vast tot de eerste mobiliteitscyclus in 2014. Ook de komende jaren moet worden bespaard. Het stadsbestuur werkt aan een meerjarenplanning.

Hij betreurde dat de korpschef de berekeningen aan de vakbonden had overgemaakt. 'Op die manier creëer je onrust. Dat de vakbonden daar niet voor applaudisseren, is begrijpelijk, maar zij moeten beseffen dat we iets moeten doen', zei hij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is