Geen IS-strijders op podium NTGent

Op 14 maart 2018

Voor N-VA Gent is de intentie van NTGent om IS-strijders op het podium te brengen meer dan één brug te ver. Gents N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt: “Dit is te gek voor woorden. IS staat voor extremistische terreur tegen onschuldige slachtoffers en de onderdrukking van hele bevolkingen. Ons land werd in 2016 zélf nog het slachtoffer van aanslagen door deze groepering. Dergelijke mensen een forum geven is volledig uit den boze. Artistieke vrijheid is uiteraard belangrijk, maar tegelijk ook niet grenzeloos. Wat nu gebeurt kan voor ons helemaal niet.”

Voor een nieuwe voorstelling wil NTGent het befaamde ‘Lam Gods’ recreëren. Om de op het schilderij afgebeelde ‘Ridders van Christus’ te spelen roept het theaterhuis onder meer IS-strijders op om zich kandidaat te stellen. Waar dit eerst nog een uit sensatiezucht geboren gimmick leek te zijn, blijkt nu uit verklaringen in de pers dat het wel degelijk in alle ernst de bedoeling is om IS-strijders of jihadisten effectief op het podium te brengen. Diverse experts hebben zeer terecht al ethische en juridische bezwaren geuit.

 

Fractievoorzitter Elke Sleurs: “Onze vertegenwoordigers in de raad van bestuur van NTGent hebben de voorzitter gevraagd om zo vlug mogelijk een raad van bestuur samen te roepen. Dat kunstenaars schockeren en provoceren, en dat dit tegen de goede smaak of het gezond verstand ingaat, tot daar aan toe. Maar dit is heel andere koek. Ik reken erop dat de raad van bestuur snel een duidelijk signaal geeft aan zowel de artistieke leiding als het brede publiek.” 

N-VA Gent betreurt dat de ‘Lam Gods’-productie die er aanvankelijk veelbelovend uitzag op deze manier verzandt in onvruchtbare controverse. Gemeenteraadslid Karlijn Deene zal komende maandag de schepen van cultuur ook over de zaak interpelleren in de gemeenteraad.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is