Geld inzamelen op straat kan in Gent

Op 30 maart 2011

Siegfried Bracke

«Leuven gaf de firma Direct Dialogue Fundraising (DDF) alleen nog toestemming om op een standplaats op een markt geld in te zamelen. DDF is een bedrijf dat in opdracht van ngo’s aan fondsenwerving doet, onder meer via het aanspreken van mensen op straat. Burgemeester Tobback stelde dat er te veel klachten waren.

«Ook in Gent is het bedrijf actief», weet Stevens. Termont: «Ik wist het zelf niet, maar mijn voorganger Frank Beke heeft voor DDF een uitzondering gemaakt. Voor de inzameling op de openbare weg geldt er een wet, waarbij elke aanvraag telkens moet worden goedgekeurd
door de burgemeester. DDF werkt voor Oxfam, Artsen zonder Grenzen, Unicef en Amnesty International. Zolang ze de reglementeringen niet overtreden ener geen klachten binnenkomen, zie ik niet in waarom we op die manier de ngo’s niet kunnen steunen. Krijgen we klachten, dan zullen we de situatie herbekijken.»


ACHTERGROND: Artikel verschenen n.a.v. een interpellatie van raadslid Helga Stevens op de gemeenteraad. In Leuven is Direct Dialogue Fundraising (DDF), een bedrijf dat fondsenwervers voor het goede doel betaalt om op straat te komen, niet meer welkom. Burgmeester Tobback vaardigde een verbod voor DDF uit op Leuvens grondgebied na een resem klachten van Leuvenaren. DDF maakt als bedrijf winst, en slechts een deel van het gestorte geld blijft over  voor  de ngo. N-VA Gent wilde weten of de paarse meerderheid er ook in Gent aan denkt om op te treden tegen DDF, dat ook in de Arteveldestad actief is. De vraag is of DDF misleidend werkt op de geloofwaardigheid van vrijwilligerswerk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is