Gent houdt vast aan prehistorisch stemmen - Peter Dedecker / N-VA Gent

Op 9 maart 2012

De N-VA neemt met verbazing kennis van de beslissing van het Gentse schepencollege om de verkiezingen in oktober op papier te laten verlopen. Nochtans heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) voldoende budget voorzien om alle steden met meer dan 25.000 inwoners van nagelnieuwe stemcomputers te voorzien.

Daar waar de voorbije jaren in heel wat steden en gemeenten elektronisch gestemd werd, bleef Gent steeds achterop hinken en kiezen voor het grote blad papier en het rode potlood. Nu de oude stemcomputers hun beste tijd gehad hebben weigert de federale regering om in een nieuw systeem te investeren. Daarom besliste Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois om zelf in de buidel te tasten en alle Vlaamse steden met meer dan 25.000 inwoners van nieuwe stemcomputers te voorzien, net als de plaatsen waar reeds elektronisch gestemd werd. Op die manier zou 72,8 procent van de bevolking elektronisch kunnen stemmen. Dankzij het elektronische stemmen zijn er minder mensen nodig om de stemmen te tellen, blijven de stembureau's langer open, en is de uitslag sneller gekend. Het elektronische stemsysteem heeft dus tal van voordelen.

"Het is dan ook hallucinant dat het Gentse stadsbestuur, ondanks het opgebouwde imago van 'Gent, moderne digitale stad' ( Met als sterkhouders het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie en Digipolis), deze uitgestoken hand weigert en teruggrijpt naar potlood en papier,” aldus Peter Dedecker, N-VA Kamerlid en IT-specialist. "Het Gentse schepencollege vreest dat het niet op tijd klaar zal zijn met de voorbereidingen, hoewel er nog meer dan een half jaar tijd rest tot de verkiezingen. Nochtans zijn er tal van steden en gemeenten die daar wél in zullen slagen, ondanks het ontbreken van de uitgebreide IT-dienst waarover het Gentse stadsbestuur beschikt.”

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 liep er reeds een proefproject rond elektronisch stemmen waar ook de Stad Gent aan deelnam, gevolgd door demo's en opleidingen allerhande. Steeds meer steden en gemeenten stapten nadien over op elektronisch stemmen. Het zijn er ondertussen al 45, waaronder ook nieuwkomers Aalst en Brugge. Ze grepen deze kans aan om op de trein der vernieuwing te springen. Maar Gent, de tweede grootste stad van Vlaanderen en zelfverklaarde moderne digitale metropool, zal deze trein opnieuw missen.

Dedecker denkt dan ook dat de reden iets anders is: “Wellicht heeft het schepencollege schrik dat de grootste stemmenkanonnen verstopt zullen zitten achter de naam van de partijen, die eerst op het scherm verschijnen. Bovendien is het rood-groene kiespubliek verhoudingsgewijs minder vertrouwd met de computer. Een puur opportunistische keuze van het college, waardoor weer een heleboel bomen mogen sneuvelen( Benieuwd wat de groene kartelpartners daarvan denken), en er vele mensen tot laat op de avond stemmen zullen moeten tellen."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is