Gents stadsbestuur promoot nu ook thuistaal in secundair onderwijs “Focus alstublieft op Nederlands, in het belang van de leerlingen,” vraagt Sandra Van Renterghem (N-VA)

Op 25 september 2019, over deze onderwerpen: Integratie, Jeugd (+ onderwijs)

Vandaag verspreidt het Gentse stadsbestuur een reeks tips voor leerkrachten om de thuistaal van anderstalige leerlingen een ruime plaats te geven in de lessen op de middelbare scholen. Gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem (N-VA): “Een totaal verkeerd signaal. Wij hadden graag gezien dat het stadsbestuur het omgekeerde deed: een lijst met tips om de Nederlandse taalkennis van leerlingen bij te spijkeren.”

 

“Als 30% van de leerlingen in het Gentse secundair onderwijs een andere thuistaal dan het Nederlands heeft, dan moeten we 100% inzetten op de Nederlandse taal die ons allemaal verbindt,” stelt Van Renterghem. “Ik begrijp niet dat men hier in Gent blijft kiezen voor een doorgedreven thuistaalbeleid in onderwijs, terwijl daar ook geen eenduidige wetenschappelijke basis voor bestaat.”


“Ik huiver echt bij de lesaanpak die men in de Gentse klassen wil invoeren,” aldus raadslid Van Renterghem. “Werken met ‘taalhomogene groepjes’? Het klinkt bijna alsof men een stukje apartheid wil organiseren: hier Bulgaarssprekende leerlingen, daar Turkssprekende, nog ergens anders de Nederlandstalige. Dat is voor ons echt niet de juiste weg. We moeten er net van af om kinderen en jongeren vast te pinnen op hun achtergrond of herkomst, want dat is wat hier gebeurt.”    

“Voor alle duidelijkheid: het gaat er ons niet om dat jongeren op school of in de klas eens iets tegen elkaar zeggen in hun thuistaal, wat die ook is,” legt Sandra Van Renterghem uit. “Waar het wel om gaat, is dat we de thuistaal van leerlingen geen systematische plaats in het lesonderricht moeten geven. Alle aandacht en middelen die daar in geïnvesteerd worden, gaan immers ten koste van het Nederlands. Men zou beter Nederlandse taalbadklassen promoten in plaats van leerkrachten nog eens extra te belasten.”

Fractievoorzitter Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “De niet aflatende aandacht van dit stadsbestuur, met Groen-schepen Decruynaere voorop, voor de thuistaal is symptomatisch. Dat zie je ook in het gratis ter beschikking stellen van tolken op scholen. Men sluit mensen liever op in etnisch-culturele hokjes in plaats van voluit in te zetten op wat gemeenschappelijk is: in dit geval het Nederlands. Met N-VA staan we voor het omgekeerde: een inclusief beleid dat mensen stimuleert om samen met de andere Gentenaars en Vlamingen een mooie toekomst voor zichzelf uit te bouwen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
4
De gemiddelde score is