Gentse Feesten nauwelijks begonnen, toch al een kater

Op 13 juli 2023, over deze onderwerpen: Beleid & financiën
kater

Nog voor de Gentse Feesten goed en wel begonnen zijn startte de zomer voor veel Gentenaars met een behoorlijke (financiële) kater.

De brief met de onroerende voorheffing (OV) bezorgde heel wat mensen in juni een appelflauwte: de komende jaren ‘mag’ men honderden euro’s extra in het schier bodemloze vat van de stadskas storten.

Dank u wel stadsbestuur (OpenVLD, Vooruit, Groen, CD&V) voor die drastische verhoging van de stedelijke opcentiemen op de OV-belasting. Maar volgens OpenVLD-burgemeester Mathias De Clercq is het maar normaal dat ‘de sterkste schouders de zwaarste lasten’ dragen.

Ik geef graag twee voorbeelden van die zogenaamd ‘sterke schouders’ die nu een pak meer moeten ophoesten. Twee van de talrijke mensen die me hun boosheid en frustratie via mail of op straat vertelden.

Een alleenstaande vrouw met een klein appartementje moet vanaf nu elk jaar 100 euro meer betalen. Ze schrijft me dat ze ondanks een voltijdse job nu al moeilijk rond komt en niet begrijpt waarom ze geviseerd wordt. Een gepensioneerde man met een bescheiden huis en een klein pensioen – nochtans heel zijn leven hard gewerkt – moet 350 euro per jaar meer betalen. Dát zijn de voor de liberalen en de socialisten – de nieuwe stadslijstkameraden – de ‘sterkste schouders’ van Gent.  

En dan hoor je dat een duur (als in écht duur: 3 miljoen euro) opvangproject voor 94 Roma-migranten na bijna drie jaar op weinig of niets uitdraait. Van ruim de helft van de mensen heeft men geen idee waar ze heen zijn. Wraakroepend. Slecht bestuur. Mensen voelen zich terecht bekocht.

Met het oog op de lokale verkiezingen in oktober 2024 wil ik al heel duidelijk stellen: extra belastingen voor werkende mensen of mensen die hun leven lang gewerkt hebben voor ons uit den boze. De Gentse OV-belasting moet terug omlaag. En anders dan de OpenVLD zijn verkiezingsbeloftes voor de N-VA geen vodje papier.

 

Met Gentse groeten,

Anneleen Van Bossuyt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is