Gravensteen niet langer gratis voor Gentenaars

Op 17 december 2015, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

Tijdens de gemeenteraad van december 2015 diende de N-VA- fractie een amendement in dat tot doel had het Gravensteen gratis te houden voor Gentenaars.

De meerderheidspartijen van paarsgroen hadden hier geen oren naar. Zij weigerden terug te komen op hun beslissing het Gravensteen voor inwoners van Gent betalend te maken.

Vanaf januari 2016 kost een toegangskaartje dit stedelijk monument € 7,5. Enkel op zondagvoormiddag zal het nog gratis toegankelijk zijn.

Elk jaar bezochten ongeveer twaalfduizend Gentenaars het kasteel. Vandaar dat de stad hoopt om met deze maatregel een bedrag van zeventigduizend euro te winnen. Dat is op het stedelijk budget maar een peulschil. 

 

Amendement van Siegfried Bracke
 

Toelichting (feiten, context, motivering):

In 2014 werd het Gravensteen bezocht door 12.378 Gentenaars of gemiddeld 33 per dag. Ten opzichte van het totaal aantal bezoekers (301.000) is dit 5%. Het stadsbestuur acht dit Gentse aandeel qua bezoekers aan de ene kant relatief verwaarloosbaar, maar meent aan de andere kant tegelijk dat hier een mooie besparing van 70.000 euro te halen valt.

Een journalist merkte naar aanleiding van het voornemen om het gratis Gravensteen af te schaffen, of minstens sterk in te perken, op dat 12.378 bezoekers toch gelijk staat met 2x het Kuipke vullen. Bovendien is er meer dan de cijfers. Deze unieke burcht is één van de belangrijkste symbolen van onze stad. Ooit gebouwd om de macht van de adellijke vorst tegenover het lokale burgerbestuur tot uitdrukking te brengen, is het kasteel vandaag voor álle Gentse inwoners een open huis. Dit is zonder meer een mooie traditie die het verdient behouden te blijven.

Daarom stelt de N-VA-fractie voor om de gratis toegang tot het Gravensteen voor Gentenaars zoals die tot nu gold te behouden.

Artikel 1:

In artikel 5 (Vrijstellingen) van het voorliggende retributiereglement worden de beide eerste punten ongewijzigd behouden:

- alle inwoners van Gent die op zondagen tussen 10 uur en 13 uur en gedurende de Gentse Feesten de historische huizen (uitgezonderd het Gravensteen) bezoeken.

- alle inwoners van Gent die het Gravensteen bezoeken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is