Heraanleg Overpoort draait uit op dure flop

Zwerfvuil Overpoort

Het stadsbestuur investeerde bijna 1 miljoen euro in de heraanleg van de Overpoort, maar het resultaat doet vragen rijzen. N-VA-gemeenteraadslid Ronny Rysermans, die het dossier op de agenda van de gemeenteraad plaatste: “Dat er geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van ons openbaar domein is op zich een prima zaak. Maar dit project is uitgedraaid op een dure flop. Aan goede bedoelingen was er geen gebrek, maar de uitvoering is eenvoudigweg niet afgestemd op de realiteit van de studentenbuurt.”

Raadslid Rysermans: “Eén van de pijnpunten zijn de grote plantvakken op het trottoir. Zoals te voorspellen was, worden die als grote vuilnisbakken gebruikt door uitgaande studenten. Ze liggen er bijna permanent vies en vuil bij, hoeveel inspanningen Ivago ook doet. De vakken versperren ook de weg van wie zich via de voetpaden verplaatst. Dat de hele straat nu een ‘woonerf’ is waar voetgangers de hele breedte van de rijbaan mogen gebruiken, matcht niet met het drukke fiets- en busverkeer. Zich op straat wagen is ronduit gevaarlijk.”

Rysermans: “Dat het stadsbestuur de huidige situatie nu evalueert is misschien een eerste stap naar een oplossing, maar het mag allemaal een stuk sneller vooruit gaan. De problemen zijn duidelijk, dus pak ze dan alsjeblieft aan. Dat is ook de visie van de horeca-uitbaters in de straat: zij zijn maar matig tevreden met de heraanleg en willen aanpassingen. Niet teveel palaveren dus, maar gewoon doen.”

Rysermans besluit: “Maar daar wringt het schoentje. Uit het antwoord op een recente opvolgvraag blijkt dat nieuwe ingrepen momenteel pas gepland zijn voor 2026, want pas dan is er nog een investeringsbudget voorzien van 73.780 euro. Dat is dus nog twee jaar een vuile en onveilige Overpoort. Ik denk ook niet dat we met dat bedrag ver zullen springen. Het zal dus aan de volgende bestuursploeg zijn – en ik hoop van hart dat we daar met de N-VA bij zijn – om hier meer prioriteit aan te geven.”  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is