U bent hier
Hommeles om maatregelen tegen gaybashing in Gent
Schepen Tapmaz noemt het bericht in een reactie 'foutief' en 'kort door de bocht'.
Schepen Tapmaz zette onlangs het licht op groen voor een meldingssysteem tegen raciale discriminatie in het uitgaansleven, zo zegt Deene. Ze vraagt zich af waarom zo'n systeem niet voor geweld tegen homo's kan. "Gaybashing is een verwerpelijk fenomeen dat jammer genoeg in opmars is in onze grote steden, ook in Gent. Ik begrijp dan ook niet dat de schepen de ene vorm van discriminatie wel hard wil aanpakken en de andere niet. Dit vind ik een vreemde invulling van een gelijke kansenbeleid. De burgemeester schermt ondertussen wel met denktanken en werkgroepen die 'er mee bezig zijn', maar veel resultaat heeft dat nog niet opgeleverd", argumenteert Karlijn Deene.
Een sms-systeem zou een laagdrempelige manier zijn om homofoob geweld te melden aan de bevoegde instanties, een stap die veel holebi's op dit moment niet durven zetten, meent Deene. Ze wijst er bovendien op dat ondanks beloften van het Gentse stadsbestuur nog altijd geen cijfers beschikbaar zijn over homofoob geweld in de Arteveldestad.
Tapmaz: "Elk homofoob gedrag is onaanvaardbaar"
Schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a) noemt de uitlatingen van Deene simpelweg foutief. Hij wijst erop dat hij de strijd tegen homofobie al lang als een prioriteit beschouwt, wat in mei volgend jaar in een plan van aanpak moet resulteren. "Die aanpak zullen we symbolisch op 17 mei 2014 - de dag tegen homofoob geweld - breed bekend maken."
De beschuldiging dat het Gentse stadsbestuur de ene vorm van discriminatie harder aanpakt dan de andere, "slaat nergens op". Dat er een sms-systeem bestaat voor discriminatie in het uitgangsleven en niet tegen homofoob geweld, heeft dan ook een andere reden, legt de schepen uit. "Het systeem in het uitgangsleven is een proefproject dat geëvalueerd zal worden."
Of het ook toepasbaar is op andere vormen van discriminatie, valt nog te bezien. "Meldingen van discriminatie in de horeca zijn makkelijker te controleren, omdat er daar al verplicht camera's hangen en incidenten in logboeken bijgehouden worden", luidt het. "Dit ligt helemaal anders bij andere vormen van discriminatie."
Tapmaz wijst er ten slotte nog op dat iedereen die zich gediscrimineerd voelt terecht kan bij het Meldpunt Discriminatie.
"Gaybashing is niet alleen geweld"
Karlijn Deene reageert op haar beurt dat zij vindt dat gaybashen niet enkel slaat op "homofoob geweld, maar ook op discriminatie" van homo's en lesbiennes. In die redenering zou het huidige proefproject met het sms-systeem in het uitgangsleven perfect gebruikt kunnen worden ter bestrijding van gaybashing, klink het.
"Daarnaast bewijst de melding van schepen Tapmaz dat er pas volgend jaar een 'actieplan' tegen homofoob geweld zal gelanceerd worden, dat de prioriteiten momenteel wel degelijk elders liggen voor hem. Tapmaz bevindt zich in deze kwestie nog altijd maar op het niveau van plannen."