Hout van de stadshal is afkomstig uit roofbouw op het Afrikaans regenwoud; hout "met een reukje aan" zegt N-VA Gent

Op 6 augustus 2013

Het werd al lang vermoed dat er verdacht hout op de stadshal ligt.  Een recent advies van de MINA-raad brengt hierover duidelijkheid. Zij onderzochten de afkomst van het hout en kwamen tot harde conclusies.

Enkele citaten uit het advies:

“Het eindresultaat: voor de stadshal werd hout gebruikt uit roofbouw op het Afrikaanse regenwoud
en dat is toch het tegenovergestelde van wat Stad Gent wou bereiken met haar beleid”

“Het stadsbestuur schermt wel met een CITES-label voor deze houtaankoop, een label voor bedreigde planten- en diersoorten.
CITES biedt echter onvoldoende specifieke garanties voor duurzame bosbouw.
Nu gewoon zeggen dat “het stad Gent toch zijn best heeft gedaan” is niet goed genoeg”

“Bovendien blijkt een deel van de Afrormosia afkomstig van bossen in RDC waar vermoeden bestaat van wantoestanden tot zware schendingen van mensenrechten .”

De leveranciers hebben een kwalijke reputatie en “zijn regelmatig betrokken bij illegale houtkap en ernstige sociale conflicten bij de bevolking die tegen deze roofbouw protesteert.”

“Als het stad Gent te doen is om duurzaam houtgebruik te promoten zou Gent sowieso het gebruik van houtsoorten die op de CITES-lijst staan moeten vermijden; het feit dat ze precies al op de CITES-lijst voorkomen, betekent dat deze houtsoorten zeldzaam aan het worden zijn en bij ongewijzigd beleid dreigen uit te sterven ...”

De Mina-raad is in haar advies zeer scherp. De Stad ging zwaar in de fout door te aanvaarden dat er voor de stadshal tropisch hardhout werd gebruikt dat in afwijking van het bestek geen FSC kwaliteitslabel had. De adviesraad vraagt een onderzoek naar de rol van aannemer, architect en stadsdiensten in dit verhaal en stelt dat de Stad Gent maatregelen moet nemen om een herhaling in de toekomst te vermijden. De adviesraad is ook van mening dat de Stad Gent haar fout moet herstellen door te zoeken naar een vorm van compensatie bijvoorbeeld door bosherstel in Congo of Kameroen. 

De N-VA-fractie vindt het pijnlijk te moeten vaststellen dat de stadshal opgetrokken is uit “hout met een reukje aan”. Wij hopen dat het stadsbestuur het advies van de Mina-raad goed opvolgt en duidelijk nagaat hoe dit is kunnen gebeuren. In de toekomst zal onze fractie  er nog meer op toezien dat de bestekken van de Stad Gent niet enkel zorgvuldig worden opgesteld maar ook correct worden uitgevoerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is