In afwachting van beterschap

Op 2 maart 2023, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Mobiliteit en openbare werken, Personeel

Afgelopen maand raakte bekend dat in 2022 net geen 20% van het stads- en OCMW-personeel langdurig ziek is. Dat zijn 1.508 mensen op een totaal van 7.884 werknemers.

Hoewel er de voorbije jaren in heel Vlaanderen een stijgende trend waarneembaar is, zijn dit ontstellend hoge cijfers. Ter vergelijking: volgens een studie bedroeg het algemene Vlaamse gemiddelde van langdurig zieke werknemers in 2021 5,36% en het gemiddelde bij overheidsdiensten 9,73% - zeker ook een zorgwekkend resultaat.

Dat één op vijf Gentse personeelsleden langdurig ziek is, kan niet anders dan ook een symptoom van falend personeelsbeleid zijn. Maar bevoegd schepen Hafsa El Bazioui (Groen) lijkt de urgentie van het probleem niet in te zien en relativeert de situatie liever. Zonder meer een slechte zaak voor zowel het stadspersoneel als voor de stedelijke dienstverlening aan de Gentenaars.

Ook nefast voor de Gentse burgers is de manier waarop De Lijn zijn nieuwe vervoersplan invoert. De nieuwe filosofie van de ‘basisbereikbaarheid’ houdt in dat bussen en trams in onze stad frequenter en ook tot later zullen rijden. Daartegenover staat dat om de reistijden te verkorten hier en daar haltes vervangen worden door vervoer-op-maat zoals bijvoorbeeld een belbus.

Met N-VA steunen we dit principe, maar De Lijn kiest er nu voor om haltes alvast af te schaffen zonder te voorzien in degelijke alternatieven voor de mensen die van die haltes gebruik maakten. Zo ondergraaft De Lijn zelf het draagvlak voor het nieuwe vervoersplan en creëert men onnodig onrust. Dringend tijd voor burgemeester Mathias De Clercq (OpenVLD) om zijn partijgenoot en minister van mobiliteit Lydia Peeters te vragen om orde op zaken te stellen.

Verderop in deze nieuwsbrief kan u o.a. lezen dat het stadsbestuur ondanks een zieltogende stadskas nog steeds geld vindt om overbodige onderzoeken te bestellen en evenmin graten ziet in het opnemen van ‘religieuze voorschriften’ bij het bestellen van vlees voor onze Gentse scholen, woonzorgcentra en sociale restaurants. Met N-VA blijven we dit soort mistoestanden vanzelfsprekend en met overtuiging aan de kaak stellen in afwachting van beterschap.

 

Met Gentse groeten,

Anneleen Van Bossuyt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is