Incident Gents OCMW-woonzorgcentrum. Els Roegiers (N-VA): “Ten allen tijde respectvol omgaan met onze ouderen”

Op 16 februari 2023
ouderen

Vandaag raakte bekend dat twee medewerkers van OCMW-woonzorgcentrum Zuiderlicht in Mariakerke een blaam kregen nadat een TikTok-filmpje publiek ging. N-VA-gemeenteraadslid Els Roegiers: “In het filmpje tonen de medewerkers in kwestie op de kamer van een bewoner hoe een bed te verversen. Daarbij wordt gesproken over ‘een bewoner met een vuil hoofd’. Dergelijk taalgebruik is weinig respectvol. Ik ben echt geschrokken dat er in dit soort bewoordingen over onze ouderen gesproken wordt. Dit is niet voor herhaling vatbaar.”

Roegiers: “Ik heb er alle begrip voor dat familieleden van de betrokken bewoner, die een handicap heeft, zich geshockeerd voelen. Afgezien van de opgelegde sanctie is het nu cruciaal om te voorkomen dat dit nog opnieuw zou gebeuren. Ik ben er in die zin een beetje verbaasd over dat de verantwoordelijke het in de persberichtgeving alleen heeft over extra vorming over ‘omgaan met sociale media’. Over extra vorming ‘respectvol omgaan met de oudere bewoners’ voor wie dit nodig heeft, lees ik vooralsnog niets.”

Roegiers: “Schepen en OCMW-voorzitter Rudy Coddens (Vooruit) heeft de voorbije weken en maanden ingezet op het verspreiden van een nota over de aanpak van vermeend wangedrag door ouderen, waardoor heel wat mensen zich toch wel geïntimideerd voelden. Dit kaartte ik recent al aan naar aanleiding van de problemen in de OCMW-assistentiewoningen Antoniushof. Ik stel voor dat de schepen zijn prioriteiten dringend herbekijkt: 100% gegarandeerde respectvolle omgang met onze ouderen moet met stip op 1 staan.”

Roegiers: “Ik wil heel uitdrukkelijk stellen dat ik hier uiteraard geen steen werp naar de overgrote meerderheid van personeelsleden in de OCMW-woonzorgcentra die hun job met veel liefde en respect voor de oudere bewoners uitoefenen. Ik heb er zelf veel contacten en ik weet heel goed dat de meeste mensen hun werk uitstekend doen. Daar heb ik alle vertrouwen in en ik wil hen hier ook voor bedanken. Maar als er pijnpunten opduiken dan moeten die efficiënt aangepakt worden. Dat zijn we de bewoners en hun familie verplicht.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is