U bent hier
Karlijn Deene stelt kritische vragen bij financiële problemen vzw Jong
Gent - De jeugdwerkers van vzw Jong kosten de Stad meer dan drie miljoen euro aan subsidies. Een doorlichting van een consultancybedrijf moet uitwijzen of dat te veel is. “Er zijn een aantal issues met de financiering”, zegt onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen).
Vzw Jong begeleidt elk jaar zo’n 4.000 kansarme kinderen en jongeren. De organisatie ontvangt daarvoor elk jaar meer dan 3 miljoen euro van de stad. Of dat bedrag te hoog is, wil de Stad onderzoeken.
Ze neemt daarvoor een consultancybedrijf onder de arm. “Er zijn een aantal issues met de financiering”, antwoordde onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) op een vraag van Karlijn Deene (N-VA) in de bevoegde commissie. “De subsidies die vzw Jong krijgt, zijn de voorbije zes jaar sterk gestegen,
met 700.000 euro. Toch geven ze het signaal dat ze te weinig middelen krijgen. Dat heeft te maken met hun opdracht die de voorbije jaren alsmaar is uitgebreid. Maar ook met de stijgende loonkosten.”
Anderhalf jaar geleden werd al een besparingstraject opgestart en een reorganisatie. “Met het oog op een nieuwe overeenkomst voor de volgende zes jaar willen we een stap verder gaan en de financiële situatie ten gronde analyseren”, aldus Decruynaere. “Zo zijn er nu verschillende convenanten afgesloten en verschillende subsidiestromen. Misschien moeten we naar één grote overeenkomst gaan.”
Gebrek aan transparantie
Daarenboven zetten de voortdurende personeelswissels de organisatie onder druk. Vorig jaar zijn een aantal coördinatoren vertrokken. Huidig voorzitter Bart Van de Putte geeft toe dat de administratie spaak loopt. “Veel zaken gebeuren bij ons op informele wijze omdat dat de enige manier is om vooruitgang te boeken”, zegt hij.
“We werken niet met middenklassekinderen die naar Don Bosco of Sint-Barbara gaan. Als we een vertrouwensband met onze doelgroep willen kweken, dan moeten we zelf een beetje “vuil” zijn en op een informele manier te werk gaan. Als het bestuur daarin meegaat, krijg je een gebrek aan transparantie. Uiteindelijk weet niemand nog hoe het systeem werkt.”
Die onduidelijkheid bemoeilijkt de werking van de organisatie. “We moeten onze administratie en algemene organisatie meer gaan stroomlijnen zonder onze eigenheid te verliezen en onze jeugdwerkers, die fantastisch werk leveren met de jongeren, dwingen om hun job op een meer bureaucratische manier uit te oefenen”, aldus Van de Putte.
bron: HLN online 14/03/2019