Jaarverslag Ombudsvrouw 2018: N-VA deelt frustratie over WoninGent en sluikstorten

Op 26 april 2019

Fractievoorzitter Anneleen Van Bossuyt: “We stellen vast dat het aantal klachten bestemd voor de Ombudsvrouw de voorbije jaren flink is toegenomen: in 2015 waren het er nog 328, in 2018 zijn het er al 551.  Het gaat dan om de zogenaamde ‘tweedelijnsklachten’: problemen die niet opgelost geraakten nadat burgers de kwestie eerst al bij de betrokken stadsdienst zelf aanbrachten. Misschien vinden mensen makkelijker de weg naar de Ombudsvrouw, en dat is goed, maar de stijging kan ook wijzen op een gebrekkige klachtenbehandeling door de stadsdiensten zelf.”

“Dit jaar valt op hoe scherp de Ombudsvrouw is voor de stedelijke sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent”, zegt Van Bossuyt. “Ze schrijft letterlijk: ‘De ondertoon in haast alle klachten over deze dienst is dat de huurders zich niet ernstig genomen voelen […] als ze meldingen doen van defecten of vragen om herstellingen. Het lastigste is dat we ook haast geen ombudswerk kunnen verrichten: […] vragen worden niet of slechts gedeeltelijk beantwoord, of we krijgen tegenstrijdige berichten. Dat we hierdoor in gebreke blijven naar de burger toe is de grootste frustratie.’”

“Ook onze fractie hoort al jaren de klachten over een gebrek aan klantgerichtheid, over mensen die weken en maanden wachten op dringende herstellingen of lange tijd quasi zonder water of verwarming zitten,” aldus Anneleen Van Bossuyt. “Dit was de reden waarom collega Sandra Van Renterghem in februari 2015 het voorstel heeft gedaan om de Gentse Ombudsvrouw bevoegd te maken voor klachten over WoninGent. Dat WoninGent tot op vandaag blijkbaar blijft weigeren om constructief met de Ombudsvrouw samen te werken, is zonder meer teleurstellend.”

“Weinig verrassend zijn de verhoudingsgewijs talrijke klachten over het Mobiliteitsbedrijf. Ook de vorige Ombudsvrouw had al uitdrukkelijk gewezen op de gebrekkige klantvriendelijkheid van het Mobiliteitsbedrijf . Voor ons blijft er dringend nood aan een koers- en mentaliteitswijziging. Dat standpunt heeft collega Siegfried Bracke in de gemeenteraad al herhaaldelijk vertolkt: burgers moeten eindelijk klantvriendelijk en correct behandeld worden,” bepleit Van Bossuyt.

“Sluikstorten is een andere klassieker. De Ombudsvrouw stelt vast dat de sluikstortproblematiek in onze stad niet onder controle is. Ook van bewoners horen we geregeld geluiden dat de netheid van de Gentse straten en pleinen er niet op vooruit gaat. We zijn dan ook benieuwd naar de actuele evolutie van de ‘netheidsbarometer’ van Ivago”, stelt Van Bossuyt.

Van Bossuyt besluit: “Ik wil tot slot een oproep doen aan de Ombudsvrouw zelf. Het nieuwe jaarverslag is een stuk minder gedetailleerd dan de vorige jaarrapporten. Dat is jammer. Ik zou ervoor willen pleiten om tegen volgend jaar opnieuw een integraal overzicht van alle klachten op te nemen. Dergelijk uitgebreid jaarverslag is voor alle gemeenteraadsleden – en alle burgers – een heel waardevolle bron van informatie over de werking van de stadsdiensten en het stadsbestuur.”

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is