Karlijn Deene (N-VA): “Dringend tijd voor participatie over plannen voor Gravensteen”

Op 25 september 2020, over deze onderwerpen: Cultuur & Sport, Toerisme & evenementen
Gravensteen

Deze maand heeft het stadsbestuur voorlopige ontwerpplannen voorgesteld voor het Gravensteen en omgeving. Met het oog op o.a. een betere toegankelijkheid wordt bijvoorbeeld een lift voorzien naast de centrale donjon. Ook is in de plannen sprake van een nieuwe uitgang met een extern paviljoen in het aangrenzende parkje aan de achterkant van de burcht.

N-VA-gemeenteraadslid Karlijn Deene: “Veel Gentenaars dragen het Gravensteen in hun hart. De voorliggende plannen zijn best ingrijpend. Zeker voor de buurtbewoners die een deel van hun geliefd parkje zien verdwijnen. Met N-VA vinden we het dus niet meer dan normaal dat mensen hun zeg mogen doen over de plannen. Daarom stel ik op de komende gemeenteraad voor om dringend een participatietraject op te starten.”

Tijdens de vorige legislatuur werd het ‘Time Castle’ project voor het Gravensteen in gang gezet. De bedoeling was om het Gravensteen een  “state-of-the-art exploitatie” te geven en de burcht op te waarderen tot een monument van de 21ste eeuw. Een ontwerpwedstrijd met jury leverde een laureaat op die de recent voorgestelde ontwerpplannen uittekende.

Raadslid Deene: “De publicatie van een aantal ontwerpschetsen in de pers leidde meteen tot de opstart van een actiegroep als SOS Gravensteen. Dit toont duidelijk aan dat er een reële nood is aan participatie in dit project. Niet te verwonderen ook: het Gravensteen is één van de mooiste monumenten van onze stad en zonder meer uniek. Ook de zichten op het kasteel vanuit de verschillende hoeken zijn zonder weerga. Gentenaars zijn terecht trots op hun kasteel.”

Het Gravensteen kende een bewogen geschiedenis. In de loop der eeuwen vervulde het kasteel verschillende functies: grafelijke residentie, zetel van de Raad van Vlaanderen en zelfs katoenspinnerij. De afgelopen 130 jaar werd het  kasteel herhaaldelijk gerestaureerd (met een vleugje romantiek), maar dat maakt het natuurlijk niet minder een historische burcht.

Deene besluit: “Het is belangrijk dat er voor het ‘Time Castle’ project een voldoende draagvlak is bij de bevolking. Het Gravensteen is niet zomaar een monument. Via een participatietraject kunnen het stadsbestuur en de laureaat/architecten enerzijds en de Gentenaars anderzijds in overleg gaan. Met digitale participatiemiddelen kunnen we ook tijdens de coronacrisis een ruim genoeg publiek te bereiken.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is