Karlijn Deene (N-VA) - Te vaak kunnen kinderen met een beperking niet meespelen met hun leeftijdsgenootjes. Stadsbestuur blijft doof voor vraag naar een echte inclusieve speeltuin.

Op 22 oktober 2019, over deze onderwerpen: Jeugd (+ onderwijs), Sociale zaken

Het stadsbestuur zegt al jaren dat het voorstander is van inclusief spelen. In de praktijk is daar weinig van te merken. Zelfs recent aangelegde speeltuinen zoals die aan de Gentbrugse Meersen bieden weinig uitdagingen voor kinderen met een beperking.

 

Nochtans bestaan in ons land mooie voorbeelden van speeltuinen waar kinderen in een rolstoel samen met andere kinderen hun hart kunnen ophalen: rolstoeldraaimolens, rolstoelschommels, speelkastelen waar kinderen met een rolstoel kunnen oprijden, aangepaste trampolines,…. Veel is daar niet voor nodig: een geschikte ondergrond en enkele aangepaste speeltuigen waar kinderen met en zonder een beperking samen kunnen spelen.

 

Karlijn Deene pleit in de gemeenteraad al jaren voor inclusieve speeltuinen. Jaar na jaar krijgt zij als antwoord dat de stad ‘ermee bezig is’. Tijdens de recente gemeenteraadszitting hield ze opnieuw een warm pleidooi om zo snel mogelijk met realisaties af te komen.

 

Karlijn Deene: “Ik vroeg op de gemeenteraad om tegen de volgende zomervakantie van ten minste één Gentse speeltuin een inclusieve speelplek te maken. De meerderheid heeft dit - nochtans heel realistisch - voorstel afgewezen. Zeggen dat ik ontgoocheld ben, is een understatement van jewelste.”

 

Het stadsbestuur heeft de mond vol van toegankelijkheid en inclusie. Maar wat baten mooie principes en torenhoge ambities als er geen concrete realisaties komen. Tegen volgende zomer op één speeltuin een aantal toestellen zetten waar kinderen met een fysieke beperking samen kunnen spelen met andere kinderen, dat is blijkbaar te veel gevraagd.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is