Kartelversprekingen

Op 12 november 2010

Ik heb niet de gewoonte om veel commentaar te geven op de interne keuken van andere partijen maar nu kan ik me toch niet inhouden. Want wat de laatste tijd bij CD&V Gent gebeurde heeft blijkbaar ook met ons te maken. Het begon met een reportage in Terzake omtrent het al dan niet kartel vormen van N-VA en CD&V voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Ook Gent kwam daar aan bod. Voor CD&V werd,- toen nog fractievoorzitter -, Matthieu Dierckx geinterviewd en voor N-VA was ondergetekende het slachtoffer. De boodschap die hij daar bracht was voor mij bijzonder verrassend (liefst een kartel, lijsttrekker en ev. burgemeester voor N-VA,...). Al werd ze daags nadien wel terug gefloten door het CD&V afdelingsbestuur, met uiteindelijk een wissel als fractievoorzitter als gevolg. In de verschillende artikels die hierover in de Gentenaar verschenen wordt de boodschap niet enkel door Matthieu gegeven. Ook Filip Van Laecke verklaart in het artikel van 12 november voorstander te zijn van een kartel met N-VA. In dat artikel staat trouwens een fout: Isabelle De Clerq is niet overgestapt naar N-VA maar naar LDD. Maar dit geheel terzijde.

De boodschap was verrassend om 3 redenen.

Ten eerste omdat wij als N-VA Gent nu blijkbaar een gewilde bruid zijn van wie sommigen binnen CD&V vinden dat ze ons nodig gaan hebben om in 2012 een behoorlijk resultaat neer te zetten. Het was ooit anders. Kijk maar naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, waar slechts 10 N-VA kandidaten op de toenmalige kartellijst stonden en de kartelvorming ook niet van leien dakje liep.

Ten tweede omdat er sinds 2006 de facto geen kartel meer is in Gent. Na de gemeenteraadsverkiezingen vormde elk zijn eigen fractie en deed zijn eigen ding. Van kartel of samenwerking was absoluut geen sprake. Daarvoor klikte het te weinig.(Met uitzondering van de OCMW-fracties die wel rond enkele dossiers samenwerken).We kunnen dus in geen geval spreken van een verderzetting van het kartel, het kartel is er in Gent nauwelijks geweest.

Een derde reden waarom het zo verrast, is omdat ze enkel tegen en in de pers uitgesproken wordt. Een rechtstreeks contact met N-VA is er tot op heden niet. Ik heb het ook op TV gezien en in de Gentenaar gelezen maar daar houdt het bij op. Het is toch enigszins vreemd dat zo een booschap wel in de pers gegooid wordt maar niet eens rechtstreeks gecommuniceerd wordt naar de betrokken partij.

Dit alles geeft de bizarre situatie dat er heel wat gesproken wordt over een kartel met de Gentse N-VA zonder dat men ook maar met de Gentse N-VA zelf spreekt. Laat staan dat men weet of de Gentse N-VA überhaupt wel interesse heeft om een kartel aan te gaan met gelijk wie. Over dat laatste ga ik hier weinig uitspraken doen behalve deze: N-VA Gent heeft nog niets beslist en vindt een beslissing ook nog niet aan de orde. We zullen ten gepaste tijd de evaluatie maken. De verder uitbouw van de afdeling is prioritair en die loopt als een trein. Het ledenaantal is met meer dan 30% gestegen en ook het aantal actieve bestuursleden neemt als maar toe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is