Magere resultaten voor omstreden Roma-project Lübecksite. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Veel geld in het water en probleem niet opgelost”

Op 25 augustus 2023, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Uit door mezelf opgevraagde cijfers blijkt dat het begin juli voortijdig stopgezette Roma-project op de Lübecksite finaal slechts magere resultaten kan voorleggen. Qua huisvesting, onderwijs en werk oogt de balans negatief. Zeker wanneer je in rekening brengt dat burgemeester Mathias De Clercq (OpenVLD) voor dit project – gericht op 94 mensen – 2,5 miljoen euro voorzag. De problemen zijn ook niet opgelost: groepen Roma-krakers zorgen nu her en der in de stad voor grote overlast in sociale wooncomplexen.

 

Van Bossuyt: “De cijfers spreken voor zich. Amper een goeie 40% stroomde uit naar een stabielere woonsituatie, waarbij het voor de helft van die groep dan nog om een tijdelijke oplossing gaat, zoals andere (gesubsidieerde) opvangprojecten. Nauwelijks ‘een derde tot de helft’ van de schoolplichtige kinderen ging ‘dagelijks of heel regelmatig’ naar school. Waarom de andere kinderen niet of weinig naar school gingen, ondanks de aanwezige begeleiding, is onduidelijk. Qua werk oogt de balans even negatief: zeven contracten bij een maatwerkbedrijf en voor de rest wat interims en seizoensarbeid.”

Van Bossuyt: “Op de nieuwe verblijfplaats van een kleine 60% van de ex-deelnemers is er geen enkel zicht: 40% stapte gewoon uit het project zonder meer en een kleine 20% ‘keerde terug of migreerde door’, wat dit laatste ook mag betekenen. De recente grootschalige kraakacties in verschillende sociale wooncomplexen maken duidelijk dat veel van deze mensen nog altijd zonder woonst of werk door Gent zwerven. De sociale huurders worden telkens geconfronteerd met allerhande vormen van overlast, intimidatie en agressie. Het is dringend tijd dat hier eindelijk paal en perk aan gesteld wordt.”

Van Bossuyt: “Burgemeester Mathias De Clercq (OpenVLD) trok in november 2020 de forse som van 2,5 miljoen euro uit voor dit opvangproject. Maar wat de uiteindelijke totale kostprijs is, blijft onduidelijk: de burgemeester gaf geen antwoord op mijn vraag naar het financiële plaatje, wat ik betreur en ook vreemd vind. Je zou toch denken dat men ondertussen bijna twee maanden na de afloop van een project een gedetailleerd financieel verslag kan bezorgen.”  

Van Bossuyt besluit: “Met N-VA Gent waarschuwden we al van in het begin dat dit project een maat voor niets zou worden. Dat hadden eerdere gelijkaardige initiatieven al aangetoond. Dat er zoveel geld wordt gestoken in zo’n beperkte groep is voor ons onbehoorlijk bestuur. Hetzelfde geldt overigens voor dat andere opvangproject voor illegale migranten in de Blekerijstraat, dat twee miljoen euro kost en tot nog toe eveneens weinig zoden aan de dijk zet. Het is door dit soort dure maatregelen dat de Gentenaars vandaag en morgen meer belastingen moeten betalen voor hun onroerende voorheffing. Met dank aan burgemeester Mathias De Clercq, voor wie inefficiënt links beleid blijkbaar een aanvaardbare prijs is voor zijn sjerp.”  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is