N-VA Gent

U bent hier

Minister Bourgeois belooft stappenplan om toekomst Gentse Opera te verzekeren

Op 25 september 2013

De Gentse gemeenteraad stemde in april van dit jaar unaniem een motie van gemeenteraadslid Karlijn Deene (N-VA) waarin opgeroepen wordt om de toekomst van de Vlaamse Opera in Gent veilig te stellen en iets te doen aan de slechte staat van het monumentale gebouw.

De gemeenteraad vroeg een stappenplan voor de restauratie en 'een constructieve dialoog om de toekomst van de Opera in Gent veilig te stellen'.

Degraderen

In een antwoord op de motie zegt Bourgeois dat er 'op korte termijn een stappenplan uitgewerkt moet kunnen worden zodat de waardevolle erfgoedelementen van het gebouw niet degraderen of op termijn verdwijnen'.

'Ik ben net als de Stad Gent vragende partij om de kennis en kunde samen te leggen met de Vlaamse overheid om voor dit waardevolle gebouw een langetermijnvisie te ontwikkelen. Er moet duidelijkheid komen over de restauratienoden van het gebouw alsook over de timing die wenselijk en haalbaar is', zegt Bourgeois.

Bourgeois wil zo snel mogelijk overleg opstarten tussen Stad gent en het agentschap Onroerend Erfgoed.

50 miljoen euro

Het gebouw van de Opera in de Schouwburgstraat dateert uit 1840 en werd in 1995 beschermd als monument, maar is aan grondige restauratie toe. Vooral de salons zijn in bijzonder slechte staat. De verf bladdert af, de kolommen zijn zwaar aangetast en hele stukken pleister zijn van de plafonds en muren gevallen.

In de trappenhallen zijn de hele muren afgebrokkeld en hangt een indringende vochtgeur. De hele achterbouw met keuken en kantoorruimtes is bovendien totaal verouderd. Stad Gent stopt nu al jaarlijks 1,6 miljoen euro in de opera. Om opera te spelen en om het gebouw te onderhouden.

Begin jaren negentig werd er al 32,5 miljoen euro aan de restauratie van het gebouw besteed. Intussen zijn er weer renovatie- en restauratiewerken nodig, onder meer van de feestzalen en traphallen. Dat zal ongeveer 50 miljoen euro kosten. Stad Gent vraagt al jaren om een grondige restauratie, maar een beslissing blijft uit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is