Minister Muyters trekt 25.000 euro uit voor project rond sociaal engagement KAA Gent

Op 12 januari 2011

Stimulans voor sociaal engagement van profvoetbalclubs

Voetbalclubs hebben een maatschappelijke rol te vervullen. Ze bereiken niet alleen hun supporters en sponsors, maar zijn ook een kloppend hart in hun stad met al haar inwoners, publieke en private organisaties. Vandaag bestaan er al een reeks mooie clubprojecten met een win-win voor de plaatselijke partners zoals thuislozenvoetbal, blindentribunes, G-voetbal en voetbal in de gevangenis.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters wil het sociaal engagement van de voetbalclubs blijven prikkelen, versterken en verankeren. Daarom nodigde de minister, samen met Open Stadion vzw, de Vlaamse en Brusselse voetbalclubs van eerste en tweede klasse uit om een participatiebevorderend en kwaliteitsvol sociaal project in te dienen.

De enveloppe voor 2011 van in totaal 260.000 euro werd toegekend aan de projectvoorstellen van 16 voetbalclubs in Antwerpen (R Antwerp FC, 6.200 € en Germinal Beerschot, 25.000 €), Beveren (Waasland-Beveren, 21.000 €), Brugge (Cercle Brugge, 6.200 € en Club Brugge, 25.000 €), Dender (FC Dender, 6.200 €), Genk (KRC Genk, 25.000 €), Gent (KAA Gent, 25.000 €), Kortrijk (KV Kortrijk, 15.000 €), Leuven (Oud-Heverlee Leuven, 17.000 €), Lier (SK Lierse, 15.000 €), Mechelen (Mechelse Hattrick met KV en RC Mechelen, 25.000 €),
Oostende (KV Oostende, 21.000 €), Roeselare (KSV Roeselare, 7.200 €), Sint-Truiden (Sint-Truiden, 6.200 €) en Waregem (Zulte-Waregem, 14.000 €).

Als tegenprestatie nemen de 16 voetbalclubs voor het komende jaar engagementen op het gebied van communitywerking en projecten. In totaal dienden 19 clubs een projectvoorstel in.

Om de communitywerkingen van de clubs uit te bouwen en te verstevigen worden bijvoorbeeld communitymanagers aangeworven of wordt de communitycel verder uitgebouwd, worden jaarbeleidsplannen opgemaakt, overlegplatformen binnen en buiten de club opgericht, de contractuele medewerking van spelers en trainers vastgelegd, de clubmedia optimaler ingezet, de maatschappelijke output in kaart gebracht en de eerste stappen naar financiële autonomie gezet.

In de verschillende projecten worden engagementen genomen rond bereik en opkomst, resultaten en effecten en de weg naar duurzaamheid zoals het opzetten van, al dan niet financiële, projectpartnerschappen. Via Open Stadion vzw stelt minister Muyters een projectbegeleider ter beschikking om de clubs te ondersteunen in het groeiproces.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is