U bent hier
N-VA en CD&V willen “eerlijke stenen” op ons Gents openbaar domein
De kuip van Gent is aangelegd met stenen uit Noord-India, gekapt onder mensonwaardige omstandigheden in illegale mijnen. (De Standaard 19/05/2015).
Dit is hoogst merkwaardig in een stad waar het stadsbestuur pretendeert waarden als sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid hoog in het vaandel te dragen.
N-VA-fractieleider Siegfried Bracke: “Als Gentenaars moeten we eigenlijk beschaamd zijn. Een tijd geleden vernamen we dat de stadshal bekleed is met een bedreigde houtsoort. Nu blijkt dat ook de kasseien van ons historisch centrum in onmenselijke omstandigheden zijn vervaardigd. Duurzaam beleid is helaas in Gent een zaak van woorden en kennelijk niet van daden.”
In haar beleidsnota “Internationale Solidariteit” kondigt schepen Heyse aan dat ze een universele clausule wil ontwikkelen voor alle bestekken van de stad Gent, gericht op het monitoren van de productieketen en de productieomstandigheden. Textiel wordt geselecteerd als een hoogrisicosegment om een intensiever traject, met zelfs controles op het terrein, mogelijk te maken.
N-VA en CD&V onderschrijven dat engagement. Onze twee fracties hebben trouwens vorige maand de beleidsnota mee goedgekeurd.
Maar nu blijkt hoe dubieus de herkomst is van de door onze stad aangekochte kasseien, vragen wij met aandrang om ook natuursteen te selecteren als een hoogrisicosegment. Er moeten zo snel mogelijk voorwaarden en controles komen bij de aankoop van natuursteen.
CD&V-fractieleider Veli Yüksel: “Opbreken en vervangen van wat er nu al ligt is onmogelijk, maar op zijn minst kunnen we voorkomen dat er nog dergelijke stenen van de schande op ons openbaar domein worden gelegd. De stad moet het goede voorbeeld geven.”
N-VA en CD&V willen het dossier in een stroomversnelling brengen. Daarom leggen de twee fracties volgende week in de gemeenteraad een voorstel van raadsbesluit voor om niet alleen het ethisch en duurzaam beleid te versterken, maar tegelijk – zoals gebeurd met het hout van de stadshal – financieel te compenseren. Dat geld moet ten goede komen aan diegenen van wie in India de rechten zijn geschonden.