N-VA Gent enthousiast over 67,3 miljoen euro Vlaams geld voor Gentse opera

Op 13 november 2020, over deze onderwerpen: Cultuur & Sport
Opera Gent (foto: Eva Lo)

Vandaag heeft de Vlaamse regering beslist om 67,3 miljoen euro te investeren in de restauratie van de Gentse opera. N-VA-gemeenteraadslid Karlijn Deene: “Dit is een zeer belangrijke investering in het culturele erfgoed van onze stad. Ik wil minister-president Jan Jambon, ook bevoegd voor Cultuur, en minister van Onroerend erfgoed Matthias Diependaele uitdrukkelijk bedanken voor hun engagement. De opera – één van de parels aan de Gentse kroon – zal schitteren als nooit tevoren.”

De volledige renovatie is begroot op 112,22 miljoen euro. De winnaars van de eerdere internationale Open Oproep – het Londense team van DRDH Architects samen met BAS bvba uit Leuven – werken momenteel het masterplan verder uit. De opera van de toekomst zal een meer open karakter krijgen met ook heel wat meer ruimte. De start van de werken is gepland in 2024 en de opening in 2028.

N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Wat ik uitstekend vind in dit renovatieproject is de ambitie om van de opera een echte ontmoetingsplek te maken. Ook Gentenaars of bezoekers die er toevallig passeren zullen er gewoon binnen kunnen stappen en er doorheen wandelen. Voor de Gentse cultuurwereld zal de vernieuwde opera vanzelfsprekend een echte meerwaarde betekenen, met verschillende extra zalen voor repetitie en presentatie.”

Minister Diependaele, zelf Oost-Vlaming: “De Gentse Opera is een architecturaal meesterwerk van de befaamde Gentse architect Lodewijk Roelandt. De neoclassicistische gevelarchitectuur is geïnspireerd op de Italiaanse renaissance. Het rijke interieur is artistiek erg waardevol. Door te investeren in erfgoed investeren we in een kwalitatieve leefomgeving die invloed heeft op het welzijn van iedereen. Dit grote complexe investeringsproject draagt zijn steentje bij aan de welvaart van Vlaanderen”

Deene, lid ook van de Gentse commissie cultuur: “Deze renovatie is hoognodig. Al wie de voorbije jaren een bezoek bracht aan de opera kon het beginnende verval met eigen ogen vaststellen. Het gebouw straalde nog wel de grandeur van weleer uit, maar de sprankel was weg. Met dit renovatieproject bezorgen we onze opera een tweede leven. Ik nodig alle Gentenaars alvast uit om in 2028 van de nieuwe ontmoetingsplek te komen genieten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is