N-VA Gent trekt met groep ondernemers naar de kiezer: “Vertrouwen geven aan mensen die jobs creëren en voor dynamiek zorgen in onze stad”

Op 22 maart 2024

N-VA Gent stelde  vandaag zes ondernemers voor uit de top 20 van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadverkiezingen van oktober. Fractieleider en lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt: “Mensen bij wie het ondernemen in het bloed zit. Mensen die bijdragen aan onze stad. Mensen die niet stil kunnen zitten.”

De gemeenteraadsverkiezingen van oktober zijn cruciaal. Zeker ook voor de Gentse ondernemers. Ofwel gaat alles verder zoals het nu loopt, ofwel komt er – met de N-VA in het bestuur – een koerswijziging.

N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt: “Deze bestuursperiode hebben de ondernemers geen cadeaus gekregen van het stadsbestuur. Opmerkelijk, want de burgemeester behoort tot nader order tot een liberale partij.”

De recente anti-ondernemers-maatregelen zijn legio. Een kleine greep uit het ruime aanbod:

de verhoging van allerlei belastingen, denk aan  de onroerende voorheffing die ondernemers honderden tot duizenden euro’s per jaar kost, de verhoging van de algemene bedrijfsbelasting en de verhoging van de terrasbelasting.

overdreven regelneverij met o.a. de beperking op het gebruik van terrasverwarmers, de verplichte veggie-standjes tijdens de Gentse Feesten, overdreven richtlijnen voor luifels, of gedetailleerde bakfiets-parkeerplaats-normen voor bouwprojecten terwijl de parkeernorm voor auto’s in nieuwe ontwikkelingen dan weer heel laag ligt.

gebrekkige dienstverlening met niet-transparante en aanslepende vergunningsprocessen  die ondernemerschap fnuiken in plaats van aanmoedigen.

mobiliteits- en parkeeringrepen die geen rekening houden met de reële noden van handelszaken en bedrijven.

geen vertrouwen in ondernemers, onder meer via de blijvende nadruk op ‘praktijktesten’, die door werkgevers als stigmatiserend worden ervaren.

Van Bossuyt: “Ondernemers maken mee onze stad. Ze creëren jobs. Ze zorgen voor welvaart en dynamiek. Met N-VA Gent staan we volledig achter onze ondernemers. Ze verdienen ons vertrouwen, onze waardering en onze ondersteuning. Ik ben oprecht blij dat de mensen die we hier vandaag voorstellen hun nek durven uitsteken. Want als ondernemer kleur bekennen voor een (nu nog) oppositiepartij is niet vanzelfsprekend. Ik wil hen dan ook van harte bedanken voor hun engagement om onze lijst te versterken.”

Zes ondernemers in de top 20

Plaats 9: Rudy De Wit

Rudy De Wit is eigenaar-zaakvoerder van twee gezellige hotels in de binnenstad: het Parkhotel Gent (Nieuwebosstraat) en het Hotel Cathedral (Sint-Jacobsnieuwstraat), allebei vaste waarden in het Gentse hotellandschap. Daarnaast is Rudy ook verzekeringsmakelaar en voorzitter van de vzw Gent Hotels die 32 lokale hotels vertegenwoordigt.

“De belastingen voor ondernemers moeten terug omlaag: de bedrijfsbelasting, de onroerende voorheffing, de terrasbelasting, … De ondernemer beschouwen als fiscale melkkoe getuigt van weinig respect. Als stadsbestuur moet je zien dat je je financiën op orde houdt zonder telkens in de zakken van de burger te gaan zitten. Dat is waar de N-VA voor staat: gezond financieel beleid door te focussen op kerntaken.”

Plaats 11: Yilmaz Çetinkaya

Yilmaz Çetinkaya is de zaakvoerder van de gekende café-brasserie ’t Vrijdagsgevoel op de Vrijdagmarkt, waar je terecht kan voor een lekkere  maaltijd of een frisse pint. Yilmaz is een oude getrouwe en stond ook in 2018 al op de lijst.

“Ondernemers – zeker ook in de horeca – smeken vandaag bijna om werknemers. Iedereen die een job wil, kan er één vinden. Het enige criterium is gemotiveerd zijn. Het is goed dat de N-VA een kordaat activeringsbeleid wil voeren zodat werkzoekenden zo snel mogelijk aan de slag geraken. Want wie kan werken, moet werken: geboden kansen moeten gegrepen worden. Dat is de logica zelve.”

Plaats 13: Pascal Vlaeminck

Keurslagerij Vlaeminck was decennialang een naam als een klok in Wondelgem en omstreken. Vandaag investeert Pascal Vlaeminck op dezelfde plek in een nieuwbouwproject met ruimte voor wonen en handel. Daarnaast is Pascal actief als consultant in de vleesindustrie.

“Veel Gentse ondernemers voelen zich te weinig ondersteund en dat werkt ontmoedigend. De stedelijke dienstverlening voor ondernemers kan een pak beter: het kastje-naar-de-muur-gevoel leeft sterk en de stedelijke regelgeving is onnodig complex. De N-VA kiest er resoluut voor om komaf te maken met de regelneverij en wil inzetten op een one-stop-shop-aanpak voor ondernemers.”

Plaats 16 & 17: Siska Andaka & Philippe Schaillée

Siska Andaka is de zaakvoerder van restaurant Gado Gado in het Patershol, waar je kan proeven van de Indonesische keuken. Siska leerde de culinaire knepen van haar nonkel Yakyak die Gent jaren geleden voor het eerst liet kennis maken met de Indonesische gastronomie.

Philippe Schaillée startte Gado Gado mee op in 2014. Voordien deed Philippe brede ervaring op als achtereenvolgens ICT-verkoper, zaakvoerder van een boek- en muziekhandel, en ook als internet-pionier bij Ad Valvas, chat-to-be, Proximus Skynet en bseen.

Siska & Philippe: “Mensen moeten zich weer welkom voelen in Gent. We merken dat een groot deel van ons cliënteel weg blijft uit angst voor boetes en omdat het moeilijk en duur is om je wagen geparkeerd te krijgen. Gent heeft veel in huis om van te genieten, maar klanten zeggen me dat ze Gent niet langer aanprijzen bij hun kennissen omwille van het huidige beleid. Dat is echt doodzonde. Dat de N-VA de bereikbaarheid van onze stad wil verbeteren is een uitstekende zaak.”

Plaats 18: Bernard Louf

Wie Bernard Louf zegt, zegt horlogewereld. Bernard was jarenlang CEO Benelux bij The Swatch Group, het grootste horloge-concern ter wereld, en werkte in die hoedanigheid in binnen- en buitenland. Nadien gaf hij als zelfstandige bevlogen lezingen over zijn passie met de bedoeling zoveel mogelijk andere mensen te enthousiasmeren.

“De ondernemer is de motor van onze welvaart. Dat lijkt dit stadsbestuur de voorbije jaren vergeten te zijn. Ik vind het goed dat de N-VA voorstelt om een ‘ondernemerstoets’ in te voeren. Zo kunnen er geen nieuwe maatregelen – op vlak van bijvoorbeeld mobiliteit, openbare werken, bouwvoorwaarden, enz. – meer ingevoerd worden zonder die toets te doorstaan. Goed overleg met de ondernemers zelf en met hun belangenorganisaties is hierbij cruciaal.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is