U bent hier
N-VA Gent wil holebi- en transgenderflik en regenboogkeurmerk voor handelszaken
N-VA Gent schuift 5 verkiezingspunten naar voor naar aanleiding van de internationale dag tegen holebi- en transgendergeweld (17 mei). Lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt zegt dat de strijd voor gelijke rechten nog niet gestreden is: “We zien rechten van holebi’s en transgenders als verworven, maar niets is minder waar. Zo zijn nog steeds 40% van de holebi-jongeren bang om op school uit de kast te komen.”
Ook het stadsbestuur kan een belangrijke rol spelen zodat holebi’s en transgenders zich thuis voelen in Gent. Van Bossuyt: “Als ik burgemeester word, dan wil ik de rechten van holebi’s en transgenders onder mijn bevoegdheden. Ook moet het bestuur gericht communiceren naar gemeenschappen waar de aanvaarding van de holebi's en transgenders moeilijker ligt. Holebi-koppels moeten overal in Gent hand in hand op straat kunnen lopen, zonder zich onveilig te voelen en zonder beschimpt te worden.”
De politie heeft de voorbije jaren inspanningen gedaan om de veiligheid van holebi’s en transgenders te garanderen. Toch is er nog plaats voor verbetering. Van Bossuyt: “ We willen in het volgende bestuur meer slagkracht voor een speciale agent die bevoegd is voor holebi- en transgenderzaken. Ook moeten agenten een voldoende opleiding krijgen om geweld tegen de holebi’s en transgenders te voorkomen en agressie beter te registreren en aanpakken.”
Maar Van Bossuyt reikt ook de hand naar organisaties en ondernemers om mee te werken: “N-VA Gent wil een vrijwillig regenboogkeurmerk in het leven roepen waarop alle ondernemers en organisaties kunnen intekenen. Met een regenboogvlagje op hun website of aan de inkom van hun zaak kunnen ze zo aangeven dat iedereen welkom is, ongeacht de seksuele voorkeur of gender. Uiteraard geen verplichting maar wel een gebaar naar de gemeenschap. Daarnaast moet het stadsbestuur organisaties die trans- en homofobie bestrijden de nodige bijkomende middelen geven om hun doel te bereiken.”
Van Bossuyt pleit ook voor een SOA-testcentrum: “Ik weet hoezeer het taboe nog leeft rond SOA’s. Daarnaast zijn holebi’s vaak kwetsbaarder. Daarom willen we een SOA-testcentrum oprichten waar iedere Gentenaar durft te komen en waar er de juiste behandeling of doorverwijzing kan gebeuren.”
Dit zijn de 5 programmapunten van N-VA Gent om van Gent een regenboogstad te maken:
1. We garanderen een betere ondersteuning van de organisaties die zich bezighouden met het voorlichten over en voorkomen van holebi- en transfobie.
2. Betere registratie en aanpakken van gevallen van agressie tegen transgenders en holebi's door de politie. Gent duidt een referentieagent aan die het aanspreekpunt is voor homo- en transfobie en voorziet de nodige opleidingen.
3. Organisaties en handelaars kunnen intekenen op een keurmerk van holebi- en transgendervriendelijke zaak, het logo dat ze hiervoor krijgen kunnen ze op hun website of in hun handelszaak vermelden. Dit is geen verplichting, wel een indicatie dat iedereen welkom is.
4. Gent streeft er naar om een SOA-testcentrum te openen. Hier kan je je gratis laten testen en begeleiden.
5. Gent voert gerichte communicatie of projecten naar gemeenschappen waar de aanvaarding van de holebi's en transgenders moeilijker ligt om zo de verstandhouding tussen verschillende groepen te bevorderen. Dit beleidsdomein wordt toegekend aan de burgemeester.