N-VA Gent wil meer geld voor NT2-beleid

Op 10 mei 2010

Het Gentse stadsbestuur investeert steeds minder in het NT2-beleid. Deze taalcursussen zijn bedoeld om nieuwkomers Nederlands aan te leren. Deze neerwaartse evolutie staat in schril contrast met de middelen die de stad uittrekt voor het ter beschikking stellen van gratis tolken voor mensen die onvoldoende of geen Nederlands kennen.

De cijfers die gemeenteraadslid Helga Stevens bekwam van schepen Balthazar zijn tekenend. In 2006 investeerde het stadsbestuur nog 189.255 euro in NT2 bovenop de middelen van de Vlaamse Gemeenschap (circa 400.00 euro). In 2010 gaat het nog slechts om 148.123 euro. Dit is een daling met bijna 25%.

De vzw Tolk- en Vertaalservice Gent (TVGent) die tolken volledig gratis ter beschikking stelt van Nederlandsonkundige inwoners voor hun contacten met de stad Gent, de dokter, … zal de komende jaren een jaarlijkse subsidie ontvangen van zo'n 580.000 euro! Dat houdt een aanzienlijke stijging in ten opzichte van de voorgaande jaren.

Helga Stevens: "Blijkbaar vindt het stadsbestuur het belangrijker dat anderstalige mensen in hun eigen taal te woord kunnen gestaan worden bij diverse diensten, dan dat ze gestimuleerd worden om het Nederlands te leren. Zo ontstaat de indruk dat de stad blijkbaar zelfs niet verwacht dat men Nederlands leert. Dat men de eerste jaren behoefte heeft aan een tolk kan in begrijpen. Maar na een aantal jaren in Gent of Vlaanderen te hebben gewoond, mag toch verwacht worden dat mensen al inspanningen geleverd hebben om Nederlands te leren. Alleen zo is het mogelijk om succesvol in onze samenleving te integreren. Ik vraag dan ook dat het stadsbestuur de tolken enkel gratis ter beschikking stelt van mensen die nog maar enkele jaren in Vlaanderen wonen. De middelen die vrijkomen kan het stadsbestuur investeren in het NT2-beleid en de promotie daarvan."

Uit het antwoord op Stevens' vraag blijkt verder nog dat momenteel geen informatie beschikbaar is over de kennis van de Nederlandse taal in het Gentse bij mensen van buitenlandse herkomst. Stevens stelt dan ook voor dat hierover een enquête georganiseerd wordt. De resultaten van zo'n onderzoek kunnen er toe bijdragen om het stedelijk NT2-beleid in de toekomst op een meer gerichte manier vorm te geven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is