N-VA Gent wil ‘traject rookvrije sportsites’ - Sandra Van Renterghem vraagt actieplan in samenwerking met sportclubs

Op 6 februari 2019, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Welzijn

Sporten en roken gaan moeilijk samen. Gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem (N-VA) stelt daarom voor dat de stad sportclubs begeleidt in de richting van rookvrije of rookarme sportsites: “Ik stel vast dat sportclubs zelf meer en meer vragende partij zijn om roken te weren op hun sportterreinen. Maar als club is het niet zo evident om dit op eigen houtje aan te pakken. Ik wil daarom dat de stad in samenwerking met de clubs actie onderneemt.”

  • “Sportsites zijn plekken waar veel kinderen en jongeren komen. Maatschappelijk is het steeds minder aanvaard om te roken op plekken waar veel minderjarigen komen. Dat is een positieve evolutie. Met het rookvrij – of tenminste rookarm – maken van de Gentse sportsites kunnen we die lijn doortrekken. Mijn voorstel past zo perfect binnen de Gentse ambitie om onze stad kind- en jeugdvriendelijk te maken,” stelt raadslid Van Renterghem.

“Een aantal Vlaamse steden en gemeenten zijn ons al op dit pad voorgegaan. Onder andere Leopoldsburg, Mechelen, Harelbeke, Waregem en Zottegem weren roken op de eigen sport- en speelterreinen en/of moedigen sportclubs aan om hun terreinen rookvrij te maken. Ook Sport Vlaanderen heeft al stappen gezet die kaderen in de campagne ‘Generatie Rookvrij’, met o.a. ook Kom Op Tegen Kanker als initiatiefnemer,” geeft Sandra Van Renterghem mee. 

  • “Het is niet de bedoeling om clubs van bovenaf iets op te leggen. We willen wel dat de stad een traject opstart dat sportclubs uitnodigt om na te denken en aanmoedigt om stappen vooruit te zetten,” verduidelijkt Van Renterghem. “Op haar eigen terreinen kan de stad natuurlijk verder gaan en ze meteen rookvrij maken, al dan niet met aan het zicht onttrokken afgezonderde rookzones.”

Sandra Van Renterghem besluit: “Ik zal op de gemeenteraad van februari een voorstel van raadsbesluit agenderen. Concreet vraag ik de stad om meteen initiatieven te nemen op de eigen publieke sport- en speelterreinen en om na te gaan wat er over dit thema leeft bij de Gentse sportclubs. De bezorgdheden en wensen van de clubs kunnen dan uitmonden in een gezamenlijk actieplan. Zo kunnen we samen met de clubs tot een zo gezond mogelijke sportomgeving komen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is